חזרה לעמוד ראשי - רוק מתקדם
המדריך העברי לרוק מתקדם - חדשות, ביקורות, להקות, מאמרים, ראיונות, ביוגרפיות, קישורים - כל מה ש'פרוגרסיב'

אודות האתר Mitkadem.co.il

המדריך העברי לרוק מתקדם נועד לספק מידע ענייני, תמציתי ומדויק לכל ישראלי המעוניין להכיר את הסגנון המוסיקלי המרתק הזה, להבין אותו לעומק, להרחיב את השכלתו ולהתעדכן בחדשות ואירועים. הוא פונה בעיקר לקוראי עברית בגילאי 11-60. מטרת האתר: טיפוח, העשרה, קידום ופיתוח רוק פרוגרסיבי במדינה הקטנה שלנו.


עורך האתר, אורי ברייטמן
אורי ברייטמן
שמי אורי ברייטמן, יליד 1976, במקור מהעיר חיפה, וכיום מתגורר בתל-אביב.

מגיל צעיר אני מאזין למוסיקה ומנגן: בעיקר פסנתר, אבל גם על גיטרה בס ותופים. לרוק המתקדם נחשפתי בזכות אחי הגדול, ירון. בהמשך הדרך סייע לי במיוחד סניף פיקדילי (ז"ל) בהדר הכרמל, שמכר דיסקים מעולים במחירים נמוכים. עם זאת, לא היה בכלל מידע מסודר על רוק מתקדם באותה תקופה. את המעט שידעתי אספתי באמצעות עטיפות תקליטים, מוכרי-דיסקים עסוקים וכמה חברים טובים. זה ממש לא הספיק.


בחטיבת הביניים לאמנויות 'רעות' בחיפה, נחשפתי לראשונה למוסיקה קלאסית בזכות חבר ללימודים במגמת מוסיקה. הנושא המשיך לרתק אותי גם בבית הספר התיכון לאמנויות 'ויצו קנדה' בחיפה. הרוק המתקדם, עבורי, גישר בין השמרנות הטכנולוגית של העולם הקלאסי ובין הבינוניות המוסיקלית של עולם הרוק הפופולרי.


כרבים אחרים (אולי רבים מדי) בגילאי טיפש-עשרה, חשבתי לתומי שהרוק המתקדם פשוט עבר מן העולם. בסוף שנות ה-90 קלטתי שה'פרוגרסיב' כלל לא מת, אלא רק ירד למחתרת. האינטרנט שיפר דרמטית את מעמדה של המחתרת הפרוגרסיבית הבינלאומית.


משנת 1995 שירתתי בגלי צה"ל ככתב לעניני תרבות ובידור. ב-1998 התחברתי לראשונה לאינטרנט, ונדהמתי מכמות המידע הזמין בארה''ב, בעיקר בתחום המוסיקה. בקיץ 2000 קניתי ספר הדרכה לשפת HTML באינטרנט. בסופו הופיעו כמה טיפים מהותיים לבניית אתר ייחודי, שנתנו לי את הרעיון לכתוב מדריך מקומי בעברית לז'אנר הפרוגרסיבי המוזנח. הצטערתי לגלות שברשת הישראלית אין אפילו בדל מידע על אחד הסגנונות המרתקים ביותר בתולדות המוסיקה המערבית. המטרה, בתחילת הדרך, היתה פשוטה: לתת לחובבי המוסיקה הפרוגרסיבית של היום את המידע שלא היה ניתן להשיג בשנות ה-80 וה-90 – ובצורה פשוטה ובלתי-פלצנית בעליל.


עמוד הבית - רוק מתקדם, מדריך עברי ישבתי על המחשב המקרטע שלי בבית, וחיברתי טקסטים חובבניים ממוחי הקודח. החומר נוצר משילוב בין ידע אישי, כמה אתרים אמריקניים וקומץ ספרים באנגלית שהיו ברשותי. האתר עלה לרשת באוגוסט 2000. לאחר כמה שבועות, החלו להגיע לאתר עשרות חובבי מוסיקה מכל הארץ, שהחלו לתת לי עצות חיוניות באמצעות הדוא"ל. זה היה כמה שנים טובות לפני פייסבוק בפרט וכל הרשתות החברתיות בכלל.


רק בזכות המשוב הרציני, החכם והמגוון של הקוראים, שחלקם שלטו בתחום הרבה יותר ממני, הבנתי בעצם מה אני צריך לכתוב ולעשות. קיבלתי עזרה חיונית מאנשים רבים וטובים, ששלחו רעיונות מעולים, הערות חשובות, עצות רבות-ערך, תיקונים אינספור, תוספות קריטיות, ביקורות, חדשות, שמועות, תלונות ושאלות. האתר לא היה מגיע לשום מקום לולא אותם מאות אנשים טובים באמצע הפרוגרסיב, שהקדישו זמן לטובת המוסיקה שהם אוהבים כל כך.


לבקשת הקוראים, הקמתי תוך זמן קצר פורום רוק מתקדם ראשון מסוגו באתר החופשי 'דיבורים', שהפך פופולרי, וקיבץ סביבו גרעין של חובבי פרוגרסיב מושבעים. בהמשך קיבלתי הצעה מ'נענע' (הפורטל של נטוויז'ן, החברה בה עבדתי במשך חמש שנים) להעביר את הקהילה הפרוגרסיבית אל הפורטל הממוסד. זו היתה התחלה מרגשת של בניית קהילה משמעותית, יצירת מוקדי דיון והחלפת דעות מתמשכת על כל נושא פרוגרסיבי בעולם ובישראל.


פורום רוק מתקדם של נענע, שהוקם ב-20 לפברואר 2001 (הנה ההודעה הראשונה), היה פעם בית חם, חשוב וייחודי לחובבי פרוג ישראליים. בזכות הפורום של נענע נפגשו חברי הקהילה, יזמו אירועים ב'רימון', הופעות ופרויקטים מוסיקליים מעניינים. הפורום בנענע, שעבר תהפוכות רבות, נוהל בעבר על ידי אורי ברייטמן (עבדכם הנאמן, שבסופו של דבר התחרפן והתפטר), אסף כרמלי, רעיה קוסובסקי, דורון פסקל, יניב שליו (שמלאשוילי) - וכיום הוא לא קיים עוד ברשת.


פורום רוק מתקדם - נענע 2004
פורום רוק מתקדם - פורטל נענע - צילום מסך מ-2004



במקביל, ככל שהתרחבה הקהילה והתאפיינה בגיוון, הצטרף פורום רוק מתקדם של תפוז שנסגר ב-14 מרץ 2010 בעקבות ניהול פסיבי שהוביל לדעיכתו. פורום רוק מתקדם ב'תפוז' נוהל בעבר על ידי אריק חייט (זכרונו לברכה), עמית עמלי, שיר דויטש, ובסוף דרכו נוהל כאמור על ידי רמי פרי. גם תרומתו של הפורום בתפוז היתה גדולה, והתחרות בין הפורומים היתה חשובה מאוד כדי למנוע ריכוזיות.


פורום רוק מתקדם - תפוז 2010
פורום רוק מתקדם - פורטל תפוז - צילום מסך מ-2020 של דיון מ-2010



כיום, החליפה פלטפורמת פייסבוק כמעט את כל הפורומים למיניהם. האפשרות להקים קבוצות דיון מכל הסוגים בפייסבוק למעשה יצרה צורה חדשה של התארגנות ברשת. קבוצות רבות דנות בז'אנר הפרוגרסיבי, כמו למשל פרוגיסטאן. פייסבוק גם חיזקה את הקשר הישיר בין האמנים ובין הקהל, וכך כמעט חיסלה לגמרי את המתווכים - אמצעי תקשורת מסורתיים, מגזינים ועיתונאים רבים שסיקרו את הסצינה.


האתר "מתקדם.קו.איל" אוחסן במשך שנים על שרתי חברת "הומסטד" (Homestead.com) הממוקמת בקליפורניה, ארה"ב, עד שעבר ביולי 2012 לשרת חברת גודדי (Godaddy), במחיר זול יותר. חברים לעבודה קנו לי במתנה את הדומיין הישראלי הגאה Mitkadem.co.il שהפכה לתעודת-הזהות של האתר. בתחילה סיפקה 'הומסטד' את השירות בחינם, אך לאחר כשנתיים (משבר הדוטקום, אתם יודעים) החלה לגבות ממשתמשיה דמי-מנוי קבועים, אותם שילמתי כאמור עד 2012: סכום של 100$ בכל שנה. גם כיום אני משלם סכום שנתי דומה לתחזוקת האתר: כ-10$ בחודש.


האתר 'מתקדם' נאלץ לעבור תהפוכות כואבות סביב נושא קידוד העברית: בגלל הקשיים בתחום העברית ההפוכה בסוף שנות ה-90, הוא עלה בתחילה עם תמונות-טקסט שצולמו מתוך 'וורד', מגוחך ומסורבל ככל שזה יישמע. אחר כך עברתי איכשהו לעברית ויזואלית (הפוכה), שגם היא מגוחכת מסיבה אחרת (לכתוב הפוך? זה לא שפוי). התייצבות מסוימת נרשמה עם המעבר לעברית לוגית (תקן 1255 של מיקרוסופט). לאחר מכן, התקדמנו לסטנדרטים גלובליים: התקן האוניברסלי 'יוניקוד', המכונה גם יו-טי-אף שמונה (UTF-8). יש עדיין כמה עמודים באתר זה שנכתבו בעברית הפוכה, ועדיין לא הומרו. האתר גם לא מותאם בצורה אופטימלית למכשירים ניידים בחלקו, והעניין עדיין לא נפתר, למרבה הצער.


כיום האתר מתעדכן לפחות פעם בשבוע, בעיקר בשני מדורים מרכזיים: ביקורות אלבומים, חדשות ואירועי רוק מתקדם. מילון מונחים פרוגרסיבי זוכה להצלחה, ומוסיקאי פרוגרסיב שמגיעים לישראל זוכים להתייחסות מהירה. כל יום משתמשים במדריך כ-500 מבקרים שונים, 90% מתוכם ישראלים. עד כה ביקרו בדפי האתר למעלה מ-1.57 מליון משתמשים ישראלים שונים, שצפו בלמעלה מ-5.6 מליון דפים. דף הפייסבוק הצנוע של 'מתקדם' משרת כ-1,600 עוקבים נאמנים.


רוק מתקדם משנות ה-60 ועד היום כבר בהתחלה קניתי כמה ספרי רוק מתקדם באנגלית וביוגרפיות מומלצות של להקות פרוגרסיביות בחו"ל בעזרת חנויות ספרים מקוונות כמו 'אמזון', במטרה לספק לקוראים ברשת תכנים ייחודיים שאין בשום מקום אחר בישראל.


ההשראה לחלק משמעותי מן התכנים באתר הגיעה מכותבים מוכשרים כמו אדוארד מקאן, בראדלי סמית', ג'רי לאקי, פול סטאמפ, כריס וולץ', אנציקלופדיית רולינג סטון, מאגר המידע אולמיוזיק, לצד כותבי ביוגרפיות כמו ורנון פיץ', סיד סמית', ג'ורג' פורסטר, טים מורס, רובין פלאטס, ניקולס שאפנר ועוד.


הנסיון המצטבר מן הכתיבה באתר, בצירוף מחקר עצמאי שנמשך חודשים רבים, מצאו את דרכם אל הספר העיוני רוק מתקדם משנות ה-60 ועד היום שיצא בתחילת 2005 בהוצאת הספרים 'מפה'. הספר הקצר (רק 133 עמודים) זכה לביקורות מחמיאות, נמכר בכ-1,000 עותקים ואזל מן הדפוס לחלוטין. גרסה דיגיטלית אמורה לצאת לאור, אם הדבר יתאפשר.


העבודה על המדריך העברי לרוק מתקדם גוזלת זמן רב, אבל התגובות של הקוראים וההצעות לתוספות ושיפורים, שווים את הכל. זה אולי נשמע קצת גרנדיוזי, אבל אני שואב הנאה עצומה מחשיפת בני-אדם לאמנות גדולה, ותוך כדי התהליך לומד המון. האתר והקהילה שמסביבו סייעו להקמת להקות, איתור קהל להופעות ותמיכה באמני פרוג מקומיים. מדי חצי-שנה או שנה אני עוזר להנחות ערבי רוקולנוע בסינמטק חיפה, על רוק מתקדם כמובן, בשיתוף יורם מארק-רייך.


לאתר זה אין כל כוונת רווח (יש בחיים דברים חשובים יותר מכסף: מוסיקה, למשל). לכן האתר נטול פרסומות לגמרי. אני לא מרוויח אגורה אחת מהאתר: להיפך - רק מפסיד. בהתאמה, אני לא מוכן לקבל דיסקים או פרומואים בחינם מאף חברת תקליטים או איש יחסי ציבור, ולא מוכן לקבל כרטיסי-חינם להופעות מאף להקה או אמרגן. האתר Mitkadem.co.il נבנה מתוך אהבה טהורה למוסיקה בכלל, ולרוק מתקדם בפרט -- וכך הוא צפוי להישאר בשנים הקרובות.

אז אל תתביישו:

  • שילחו דואר אלקטרוני ושיפכו את הלב, בלי חשבון


  • התקשרו עכשיו (כן, ברגע זה) לטלפון הנייד שלי שמספרו 0522-470-282



האתר הזה חי ונושם אך ורק בזכות התגובות שלכם, אוהבי רוק מתקדם.


תגובות



לסיום - קטע מתוך תוכנית טלוויזיה בה התראיינתי בשנת 2006 על פינק פלויד



כתבו בעיתון / עמוד ראשי / חדשות ואירועים / ביקורות אלבומים / להקות ואמנים / הספר

דוא''ל: uribreitman@gmail.com

Mitkadem.co.il