רוק מתקדם - מדריך עברי - חזרה לעמוד ראשי
המדריך העברי לרוק מתקדם - חדשות, ביקורות, להקות, מאמרים, ראיונות, ביוגרפיות - כל מה ש'פרוגרסיב'

רוק מתקדם > אמנים ולהקות > ג'טרו טאל

ג'טרו טאל - ביוגרפיה מקוצרת

איאן אנדרסון מנגן בחליל-צד על רגל אחת
להקת ג'טרו טאל (Jethro Tull) הוקמה בשלהי שנת 1967 בעיירה לוטון, באזור בדפורדשייר, אנגליה. מה שהחל כהרכב בלוז-רוק עם השפעות מוסיקת 'פולק' אנגלית, הפך ללהקת רוק מתקדם מפורסמת בשנים 1971-1976 ואחר כך להרכב רוק שניסה מגוון סגנונות (רוק כבד, רוק קלאסי, פופ) והצליח לשרוד עד שנות האלפיים. מנהיגה הבלתי-מעורר של הלהקה הוא הסולן, החלילן, הגיטריסט, המשורר והמלחין איאן אנדרסון (יליד העיירה בלאקפול, שנת 1947).

למעשה, רוב הקריירה של ג'טרו טאל, שהתפרשה על פני למעלה משלושים אלבומים שונים, אינה פרוגרסיבית כלל ועיקר. הרוק המתקדם כלל לא היה קיים כז'אנר כאשר הלהקה נוסדה בשנות השישים. בשלהי שנות השבעים היה הרוק הפרוגרסיבי סגנון מוסיקלי נרדף, משוקץ, מושמץ ובסכנת הכחדה. הלהקה הגיבה בהתאם, ופישטה את המוסיקה שלה כדי להמשיך ולשרוד.

לכן אפשר לומר שאלבומיה הפרוגרסיביים של ג'טרו טאל הם אלו: Thick as a Brick ("אטום כמו לבנה") משנת 1972, Passion Play ("משחק תשוקה") משנת 1973, Minstrel in the Gallery ("מינסטרל בגלריה") משנת 1975, Songs from the Wood ("שירים מהיער") משנת 1977, ובמידה מוגבלת גם "זקן מדי לרוקנרול, צעיר מדי למות" משנת 1976.


Thick as a Brick
ת'יק אז א בריק
Thick as a Brick
1972
a Passion Play
א פאשן פליי
A Passion Play
1973
Minstrel in the Gallery
מינסטרל אין דה גלרי
Minstrel in the Gallery
1975


הייחוד של ג'טרו טאל טמון בשילוב בין סגנונות מוסיקליים שונים-בתכלית כמו מוסיקה קלאסית-תזמורתית, פולק אנגלי מסורתי, מוסיקה קלטית, מוסיקת ימי ביניים, מוסיקה מן התקופה האליזבתנית, רוק, בלוז וג'אז. כשרונות הכתיבה וההלחנה של איאן אנדרסון ועמיתו, הגיטריסט מרטין באר, סייעו מאוד להצלחת האלבומים.


יצירת המופת הפרוגרסיבית המובהקת של ג'טרו טאל היא, ללא ספק, ת'יק אז א בריק (Thick as a Brick) משנת 1972. זהו אלבום קונספט מושלם, מומלץ בלי היסוס, שנמכר היטב לאורך שנים רבות. האלבום זכה לשבחים מצד מבקרים רבים בעולם הרוק, גם כאלו שלא אוהבים רוק מתקדם. אלבום-המשך יוצא לאור באפריל 2012.


אלבום פופולרי ומוצלח נוסף של ג'טרו טאל הוא אקוולאנג (Aqualung), שחגג לאחרונה 40 שנה. למרות שמדובר באסופת שירים קצרים, ללא השפעות פרוגרסיביות, ראוי להאזין להם, אך אין לתייג תחת הז'אנר "פרוגרסיב".


חוש ההומור של איאן אנדרסון הציל את ג'טרו טאל פעמים רבות מציפורני מבקרי המוסיקה. בזכות גישה אירונית, חוש בריא לפארודיה-עצמית והשראה חזקה מחבורת מונטי פייטון, הצליחו איאן אנדרסון ועמיתיו לצחוק על עצמם מספיק פעמים, בשביל שאף אחד אחר לא יוכל לעשות אותו דבר נגדם. הטקסטים השנונים והמלומדים של אנדרסון שמרו על מעמדה כלהקה שלא פונה רק להמונים אלא גם לקהל משכיל, בורגני ואמיד. בעזרת אוסף להיטים מרשים, מספר רב של הופעות (למעלה מ-2600 הופעות ב-40 מדינות) ולמעלה מ-60 מליוני עותקים שנמכרו, הלהקה לא רק שורדת אלא אף משגשגת.


ג'טרו טול כיום
להקת ג'טרו טאל בהרכב של 2007

ג'טרו טאל בישראל

הלהקה ביקרה 8 פעמים בישראל. הביקור האחרון התקיים בפברואר 2016; איאן אנדרסון ונגניו הופיעו ארבע פעמים באותו חודש (24, 25, 26 ו-27) - שלוש בהיכל התרבות בתל אביב, ואחת במרכז הקונגרסים בחיפה. הסיבוב של 2016 היה למעשה הופעת סולו של אנדרסון תוך שימוש במותג ג'טרו טאל ככותרת לאופרת-רוק מאולתרת, שהלכה למעשה היתה אוסף אקראי של שירים אהובים. בסיבוב זה נתן הקהל הישראלי כבוד רב לאיאן המזדקן, למרות שקולו כבר חלש מאוד, והוא נעזר בזמר-משנה וירטואלי, רייאן אודונול, שהופיע בהקרנת וידאו דיגיטלי על מסך גדול.

הביקור שלפניו התקיים בספטמבר 2012: שלוש הופעות בירושלים (6/9/12), חיפה (7/9/12) ורעננה (8/9/12). סיבוב ההופעות של 2012 קידם את אלבום הסולו החדש של איאן אנדרסון, שיצא לאור ב-2 באפריל. אלבום זה הוא למעשה אלבום-המשך לקלאסיקה הפרוגרסיבית Thick as a Brick של טאל. בהופעות ביצע אנדרסון, עם להקתו, את שני האלבומים - החדש מ-2012 והישן מ-1972. שימו לב: הגיטריסט מרטין באר פוטר מן הלהקה בתחילת 2012, ולכן איאן אנדרסון אינו יכול להשתמש בשם ג'טרו טאל בהופעותיו, למרות שבפועל זה לא משנה הרבה.

הביקור השישי של ג'טרו טאל בישראל הסתיים באוגוסט 2010; הלהקה הופיעה במבצר שוני (6/8), אמפי קיסריה (7/8) ומתחם הרכבת ('הרציף') בירושלים (9/8). הביקור בישראל התקיים למרות אירועי המשט התורכי, שגרמו לביטולים רבים של אמני רוק זרים בישראל. אנדרסון, שמכיר היטב את ישראל, בחר להצניע את ההופעות בישראל, והסביר למבקריו שחרם של להקות על מדינות אינו מועיל כלל.

הביקור החמישי של הלהקה התקיים בקיץ 2007. שנה קודם, איאן אנדרסון, שחגג יום-הולדת 60 באוגוסט 2007, ביקר כאן סולו, במהלך 2006. לאורך השנים הופיעה כאן ג'טרו טאל גם ב-2004, ב-2000, ב-1992 ולראשונה ב-1986. בין המקומות בהם הופיעה: אמפי' קיסריה, פארק הירקון (1986), אוניברסיטת בן-גוריון (1992), בריכת הסולטן בירושלים, תחנת הרכבת הישנה בירושלים, סינרמה תל אביב, אודיטוריום חיפה, מבצר שוני (בנימינה) ועוד.

על הביקור הראשון של ג'טרו טאל בישראל, ב-30 ביוני 1986, כתב יוסי חרסונסקי, תחת הכותרת 'אגדת החלילן מבלקפול', בעיתון מעריב:
"להקת הבלוז הבריטית ג'טרו טול מגיעה אלינו בעוד עשרה ימים להופעה אחת בפארק הירקון. גם אחרי 18 שנה לא נס ליחם של החלילן איאן אנדרסון וארבעת חברי הלהקה. המוסיקה שלהם היא תערובת של בלוז, פולק, ג'אז ומוסיקה אנגלית מהמאה ה-16. ג'טרו טול סוחבת אותי 15-16 שנים אחורה. היום המושג 'רוק פרוגרסיבי' של סוף שנות ה-60 נשמע מרוחק עד נוסטלגי. החדשנות של ג'טרו טול נראית בפרספקטיווה של ימינו כמעט רומנטית, אבל הייחוד נשמר. הוא עומד לה. כמעט שלא חל עליה חוק ההתיישנות...החלילן מבלקפול מגיע לפארק הירקון עם צליליו המכשפים וחבר נגניו. אני מצפה למשהו ספקטקולרי, בעיקר ביצוע של 'עבה כלבנה', יצירה שלא איבדה מעוצמתה. אנדרסון, שלא תאכזב אותי!"

כבר ב-5 בפברואר 1970, זיהה חרסונסקי את הייחוד של ג'טרו טאל, וכתב ב'מעריב' כך:
יוסי חרסונסקי על ג'טרו טאל


איאן אנדרסון הופיע אצלנו עם תזמורת סימפונט רעננה, מחבב את ישראל, מעריץ את ירושלים, ולא מפחד מן המצב הבטחוני במזרח התיכון. זאת למרות שהוא צופה קבוע בערוץ בי-בי-סי. אנדרסון מוציא גם אלבומי סולו נאים, ואלבומי ג'טרו טאל ישנים זוכים כיום ל"רימסטר" שמשביח את איכות הצליל באופן משמעותי. ב-2012 הוציא אנדרסון אלבום-סולו פרוגרסיבי שמתיימר להמשיך את עלילת אלבום הקונספט הקלאסי Thick as a Brick, או בקיצור TAAB2. באלבום זה בדק אנדרסון מה קרה לאותו משורר צעיר, ג'רלד בוסטוק, ואיפה הוא היום.

מוסיקאים רבים עברו בחדרי החזרות, אולפני ההקלטות ואולמי ההופעות של ג'טרו טאל לאורך השנים. רבים באו, ניגנו ועזבו למקומות אחרים. בין השמות נציין את מרטין באר (פוטר בתחילת 2012), מיק אברהמס, דון ארי, מרטין אלקוק, ברימור בארלו, קלייב באנקר, פול ברג'ס, גרי קונוויי, גלן קורניק, מרק קרייני, ג'ון אוון, ג'ון גלסקוק, ג'פרי המונד, אדי ג'ובסון (כן, ההוא מלהקת יוקיי), דייב מטאקס, דיויד פאלמר (שעבר ניתוח שינוי מין), דייב פג, פיטר-ג'ון וטיז, טוני ויליאמס, אן מארי קלהון, ג'יימס דאנקן (הבן של איאן), אנדרו גידינגס, דיויד גודייר, קיט מורגן, גו'נתן נויס, ג'ון אוהרה, דואן פרי, פלוריאן אופל, אנה פיבי, ועוד ועוד.


ג'טרו טאל בהרכב של 2007
ג'טרו טאל מודל 2007


אז למה קוראים להם ג'טרו טאל (ולא ג'טרו טול או Tool כפי שנוהגים ישראלים רבים לומר) דווקא? ובכן, בפברואר 1968 הופיעה הלהקה במועדון "מארקי" בלונדון. מכיוון שהתרגלה לשנות את שמה מפעם לפעם כדי להטעות את האמרגנים (שלא חיבבו אותה), נבחר באותה הופעה גורלית השם ג'טרו טאל, שהוא שמו של חקלאי אנגלי (1674-1741) שהמציא מכונה לחיתוך זרעים. ההופעה זכתה להצלחה בקרב הקהל הלונדוני, הלהקה התפרסמה בכלי התקשורת, האלבומים נמכרו היטב, והשם נשאר עד ימינו.

ג'טרו טאל - דיוידי - מדיסון סקוור גארדן 1978
מדיסון סקוור גרדן 1978
דיוידי של ג'טרו טאל
התיעוד המצולם הטוב ביותר של ג'טרו טאל שייך להופעה באולם מדיסון סקוור גרדן (ניו יורק, ארה"ב), ב-1978. ההופעה, שהיתה אחת הראשונות ששודרו באמצעות לוויין, יצאה לאור על גבי דיוידי רשמי באוגוסט 2009. בהופעה זו אפשר לראות את ג'טרו טאל בשיא כוחה, כאשר איאן אנדרסון מפגין התלהבות מטורפת, חוש הומור אקסצנטרי, כישורי להטוטנות וגמישות פיזית מדהימה. כל הדיוידי שיצאו לאור בשנות ה-90 והאלפיים אינם מציגים את הלהקה כפי שהיתה בצעירותה: אנרגטית, מפתיעה, מצחיקה וקלילה.

סיבה נוספת לצפות שוב ושוב בהופעה ההיסטורית במדיסון סקוור גארדן היא הביצוע המופתי של אנדרסון ליצירה ת'יק אז א בריק, בגרסה מקוצרת ומהודקת. אי אפשר לשכוח את הרגעים שבהם משליך אנדרסון באוויר את חליל הצד שלו, ומצליח לתפוס אותו (ברוב הפעמים). במשך השנים הפסיק אנדרסון להשליך חלילי-צד, בעיקר מפני שחשש לגורלם וגם מפני שהזדקן.


ג'טרו טאל חוזרת ב-2015 עם אופרת-רוק

ג'טרו טאל - אופרת רוק - סיבוב הופעות 2015
אופרת הרוק
סיבוב הופעות 2015-2016
איאן אנדרסון יצא לסיבוב הופעות חדש תחת הכותרת החדשה "ג'טרו טאל - אופרת רוק". המופע החדש התרכז בדמותו ההיסטורית של ג'טרו טאל, החקלאי האנגלי ההוא (שחי בשנים 1674-1741) ושידוע בגלל שהמציא מכונה לחיתוך זרעים. הסיבה לבחירה המוזרה באופרת-רוק שכזו, היא סוג של תירוץ משפטי מתוחכם מצידו של אנדרסון, כדרך לרוץ עם השם ג'טרו טאל, שאסור בשימוש כשם של להקה, כיוון שאנדרסון איבד את הזכות על השם ברגע שהסתכסך עם הגיטריסט הוותיק מרטין באר. בכל מקרה, הסיבוב החדש נפתח באנגליה בספטמבר 2015 ואף הגיע לישראל בפברואר 2016.


מאז 2003, השנה בה הוציאה ג'טרו טאל את אלבום חג המולד שלה, לא ראו המעריצים אלבום אולפן חדש שלא תחת שמו של אנדרסון. עם זאת, הפתיע הסולן את הג'טרוטאלים ברחבי העולם עם האלבום 'דה זילוט ג'ין' (The Zealot Gene) בשנת 2022. שנה אחר כך, הפגיז אנדרסון שוב עם אלבום-מותג של ג'טרו טאל תחת הכותרת "רוקפלוט" (RökFlöte).


כל מי שזכה לראות את ג'טרו טאל בישראל בשנים האחרונות בוודאי הבחין עד כמה נחלש קולו של איאן אנדרסון. הסולן איבד את היכולת להגיע לטונים הגבוהים, בהם שלט בקלות בצעירותו. כמו כן, למרות מאמציו של אנדרסון לרקוד ולקפץ על הבמה גם בגילו המתקדם, הוא נראה כעת כמו צל חיוור של הפרסונה הבימתית המטורפת שלו משנות השבעים האבודות. כך שמי שמעוניין להבין את סוד ההצלחה של ג'טרו טאל האגדית, יצטרך ללכת אחורה בזמן, ולצפות בה בשנים הראשונות לפעילותה.


להקת ג'טרו טאל - סיפור הלהקה

הידעת? (טריוויה)

  • האלבום Thick as a Brick יוצא במהדורת 40 שנה מיוחדת ב-5 בנובמבר 2012, עם רימסטר 5.1, רימיקסים וספר בן 104 עמודים


  • השם ג'טרו (או ג'תרו) הוא למעשה "יתרו", דמות תנ"כית שהופיעה, מן הסתם, גם בברית החדשה.


  • פיל קולינס הופיע עם ג'טרו טאל בתפקיד המתופף, בהופעה אחת ביולי 1982, בלונדון


  • איאן אנדרסון זכה לתואר "החלילן המקפץ על רגל אחת", בעקבות גימיק בימתי שפיתח לגמרי במקרה


  • מטאליקה הובסה בידי ג'טרו טאל, כאשר האחרונה זכתה בפרס ה"גראמי" של 1989 בקטגוריית הופעת ה"הארד-רוק" הטובה של השנה


  • איאן אנדרסון התכחש שלהקתו השתייכה לזרם הרוק הפרוגרסיבי, בראיונות שנתן החל משנות השמונים ועד היום


  • הקלידן דיויד פאלמר, שהיה חבר ג'טרו טאל, עבר ניתוח לשינוי מין ב-2004 ושינה שמו ל"די"


  • השורה "זקן מדי בשביל רוקנרול, צעיר מדי בשביל למות" לא נכתבה על רקע אוטוביוגרפי


  • ג'יימס דאנקן, מתופף שהופיע עם ג'טרו טאל, הוא למעשה בנו של איאן אנדרסון


  • איאן אנדרסון מוביל את הרשימה המצומצמת של 'חלילני רוק', שבה מככבים גם מל קולינס (קינג קרימזון), פיטר גבריאל (ג'נסיס), אנדרו לאטימר (קאמל), ת'יס ואן ליר (קאמל), איאן מקדונלד (קינג קרימזון), ריי תומאס (מודי בלוז)


עוד על ג'טרו טאל

arrow 2016: ג'טרו טאל בישראל

arrow ג'טרו טאל בישראל 2012

arrow ג'טרו טאל בישראל - ההופעות באוגוסט 2010

arrow ג'טרו טאל בישראל - שלושת ההופעות של 2007

arrow איאן אנדרסון בישראל 2006

arrow ג'טרו טאל בישראל - קיץ 2004

arrow תמונות מג'טרו טאל בישראל - נובמבר 2000

arrow 1992 - ג'טרו טאל ביום הסטודנט, אוניברסיטת בן-גוריון, באר שבע

arrow ההופעה הראשונה: ג'טרו טאל בישראל, יוני 1986

arrow ג'טרו טאל בפארק הירקון, כתבה ב'מעריב' מ-1986

arrow ראיון מוקלט להורדה עם חברי ג'טרו טאל

arrow Jethro Tull - Thick as a Brick

arrow ג'טרו טאל - דיוידי יום הולדת 25 שנה ללהקה

arrow סיפורים מהיער - ניתוח האלבום של ג'טרו טאל

arrow  גלריית תמונות - ג'טרו טאל

arrow  ג'טרו טאל - האתר הרשמי

תגובות




אודות האתר / הספר / עמוד ראשי / חדשות ואירועים / ביקורות אלבומים / להקות ואמנים

Email: uribreitman@gmail.com

Mitkadem.co.il