רוק מתקדם - מדריך עברי - חזרה לעמוד ראשי
המדריך העברי לרוק מתקדם - חדשות, ביקורות, להקות, מאמרים, ראיונות, ביוגרפיות - כל מה ש'פרוגרסיב'
רוק מתקדם > חדשות ואירועים > לזכרו של אריק חייט

אריק חייטערב להקות רוק מתקדם לזכרו של אריק חייט

אירוע פרוגרסיבי מיוחד התקיים ב-9 ינואר 2012, במלאת שלוש שנים להתאבדותו של המוסיקאי אריק חייט. הלהקות והאמנים שעלו על במת 'בארבי' תל אביב: אורי בן צבי, רע לבנת, להקת סוסיתא, להקת פיי-קיו (Pie-Q) ולהקת באבל באת' (Bubble Bath). כל ההכנסות מהאירוע הועברו להקלטת החומרים שאריק לא הספיק להוציא לאור.
לפניכם סיכום הערב (ביקורת) וראיון מקדים עם מפיקת הערב, רעיה קוסובסקי.

פורסם לראשונה: אורי ברייטמן (29/11/11)

עודכן לאחרונה: 10/01/12
תמונות מערב לזכרו של אריק חייט
תמונות מהערב לזכרו של אריק חייט;
מלמעלה למטה: להקת פאי-קיו, פול פורסט מחקה את איאן אנדרסון
מלהקת ג'טרו טאל, ולהקת באבל באת' מבצעת יצירה
של קינג קרימזון; צילומים: אורי ברייטמן
סיכום הערב - ביקורת: האירוע היה מוצלח ביותר, מגוון וגדוש בחומרים מעניינים. כל האמנים שהשתתפו נתנו הופעות מצוינות, בלי יוצאים מן הכלל. אורי בן-צבי (גיטרה ג'אזית) ורע לבנת (שירה באנגלית ובעברית) פתחו את הערב בנימה אינטימית, עם שירים שאריק אהב במיוחד.

להקת סוסיתא לא הופיעה כבר זמן רב, אבל היתה בכושר מלא (למרות שהסולן, מירון אגר, הודיע שהוא קצת חולה), עם הופעה קצרה ומדויקת, שנתנה טעם חזק של עוד לקראת האלבום השני, שנמצא עדיין בעבודה.

להקת פיי-קיו נתנה הופעה ארוכה-יחסית, מגובשת ומהוקצעת, בגוון מטאלי-כבד שהיה שונה מאוד מהאמנים שהופיעו לפניה ואחריה (גם הסולנית, ספיר פוקס, אמרה שהיא חולה). השילוב בין אטליז לדרים ת'יאטר היה ברור מתמיד. רע לבנת התארח לשיר אחד.

סיימה את הערב (בשעה מאוחרת למדי) להקת באבל-באת', הרכב הקאברים הפרוגרסיבי הכי טוב שאי-פעם פעל בישראל (כן, יותר מאגרול). החברים נתנו הופעה שגרתית אך מצויינת כתמיד.

הכפיל האותנטי של איאן אנדרסון, פול פורסט, הצליח שוב לגנוב את ההצגה עם ביצוע מושלם ל''ת'יק אז א בריק'' מאת ג'טרו טאל.

רע לבנת, הזמר הסדרתי, התארח גם כאן לביצוע מרגש-באמת של 'ציפור', בו הוא נכנס לנעליו של אריק חייט, ביצירה שהופיעה באלבום של להקת סימפוזיון. הסולנית, רונית לוי (המכונה 'רונית ראסטה'), הוכיחה שוב עד כמה חשוב להתנגד ל'הדרת נשים', וכיצד ריקודים יכולים לתמוך בכל סוג של מוסיקה.

לקהל השבע והמותש ב'בארבי' לא היה כוח לבקש הדרנים, אבל כולם יצאו מרוצים. זה עושה טוב על הלב לדעת שכל הכסף מן הכרטיסים הולך למטרה טובה.

סרטונים באיכות מעולה, תמונות ותגובות מהאירוע אפשר למצוא בפוסט המצוין של יובל אראל, מהבלוג שלו. גם אהרון מיקל סיפק סט תמונות מוצלח בפייסבוק.

לא ברור אם כדאי להפוך את האירוע למסורת: לשנה הבאה בבארבי הבנויה?


ראיון מקדים עם מפיקת הערב, רעיה קוסובסקי

1) איך נולד הרעיון להפיק אירוע לזכרו של אריק, שלוש שנים אחרי שהתאבד?

רעיה קוסובסקי: המחשבה הייתה שם כבר חצי שנה אחרי אבל לא הרגשתי שזה הזמן הנכון. בשנה האחרונה התחלנו לעבור על החומרים שאריק הלחין בשנים האחרונות לחייו ומצאנו מגוון יצירות נפלאות. החלטנו שצריך להקליט אותם, רצינו שכולם יזכו לשמוע את מה שהותיר אחריו. מספר יצירות כבר נוגנו ע"י להקת סימפוזיון בכמה הופעות, כך שאולי יש כאלה שיזכרו אותן.

במקביל, התחילו לפנות אלי חברים מהקהילה ולשאול לגביי הערב לזכרו. היה ברור לי שיש געגוע רב אליו כבן אדם ולפועלו. הבנתי שהגיע הזמן לעשות ערב שכזה. להקליט ולהפיק את המוזיקה שלו יהיה כרוך בהוצאה כספית, כסף שלא היה לנו אז החלטתי שצריך לשלב בין 2 הצרכים ולייצר משהו אחד שלם.

כל המעורבים בארוע נרתמו בשמחה גדולה עוד בטרם סיום השאלה. כולם יוצרים אהובים ומוכשרים וזהו ערב מוזיקאלי החוגג את היצירה הפרוגרסיבית הישראלית.

כמובן שכל מי שלוקח חלק (כולל מועדון הבארבי), עושים זאת בהתנדבות מלאה. זה מרגש אותי שהזכרון שלו חקוק לאנשים בראש ובלב גם אחרי 3 שנים. מאוד מקווה לראות את כל האנשים שליוו אותו במשך השנים בפורומים והקבוצות השונות, כמוזיקאי ומלחין וכבן אדם.

2) איך נבחרו הלהקות לערב הזה? מה הרציונל מאחורי כל בחירה?

רעיה קוסובסקי
רעיה קוסובסקי
צילום: עומר מסינגר
רעיה: מראש ידעתי שכל מי שיקח חלק בערב הזה, חייב שיהיה לו איזשהו קשר לאריק. הרכבים שאריק תמך בהם לאורך השנים, יוצרים עימם עבד, אנשים שהושפעו ממנו או הוא מהם. רציתי שזה באמת ערב שסובב סביבו אבל בצורה חיובית, מוזיקלית.

זה היה חייב להיות פרוג כי זאת הסצנה שעימה עבד ובה האמין במשך שנים. רציתי למצוא את המוזיקאים והרכבים שאני יודעת שאריק היה בוחר בעצמו. זה מה שליווה אותי לאורך כל התהליך.

יש כמה הרכבים שאני קצת מצטערת שאינם בערב זה כמו רייט און טיים, אבק, סנהדרין ועוד ואני מרגישה שאולי יהיה צורך בעוד ערב שכזה עם הלהקות האלה. נראה איך יעבור הערב המדובר ונמשיך משם.

3) אורי בן-צבי הוא ג'אזיסט. רע לבנת מוכר מפרויקט RNL. מה הם יעשו ביחד?

רעיה: אורי אכן ג'אזיסט אבל עם זיקה חזקה לפרוג (סימפוזיון היא ההוכחה לכך). רע הוא רע – יוצר הפרוג המודרני.

ביחד הם הולכים לעשות מספר שירים בגרסה אקוסטית, שירים מתקדמים כמובן. זה החלק בערב שבו הקהל הולך באמת להתרגש ולחשוב על אריק, כי ההופעה הולכת להיות אינטימית והשירים שנבחרו מאוד רגשיים. אני חושבת שהשילוב בין רע לאורי יפתיע אנשים בצורה חיובית ואנשים יעברו חוויה שלרוב לא עוברים אותה בערבים מסוג זה (פסטיבלים וכד').

3) איך להקת פאי-קיו (Pie-Q) קשורה לערב הזה?

רעיה: למעשה, לפני הרבה שנים עוד כשהיו בתיכון, במגמת המוזיקה של תיכון חדש הרצליה, לקלידן יובל ברוסילובסקי, הזמרת ספיר פוקס והבסיסט גיא ברנפלד היה מורה מחליף בשם אורי בן צבי.

אורי חשף אותם ללהקת סימפוזיון, מה שהוביל כמה מהאנשים להאזין למוזיקה שלהם. יובל סיפר לי ש: "אהבנו מאוד את "Grapefruit" לפי מה שאני זוכר. באותה תקופה רק התחלתי להיכנס לפרוג וזאת היתה אחת מהלהקות הישראליות הראשונות ששמעתי שעושה משהו כזה. באותה תקופה זה היה אוונגרדי לי לחלוטין, אבל זה בהחלט נתן לי מושג לגבי מוזיקה קצת שונה שנעשית בארץ. זה היה גם אריק."

בדיוק כמו שהחשיפה של אריק לכל היוצרים בתחום הפרוג בתחילת דרכו כמלחין השפיע עליו ליצור ולעשות, כך גם החבר'ה של PIE-Q קיבלו איזשהי דחיפה ליצור פרוג בארץ. זה נתן להם איזשהו אישור שאפשר, שיש לזה מקום.

אומנם יובל לא הכיר את אריק אבל האובדן שלו נגע בו: "אני זוכר את היום כשקראתי שאריק התאבד, וכשעשיתי את החיבור בין סימפוזיון, אחת מהלהקות הישראליות הראשונות ששמעתי שעשו מוזיקה קצת אחרת, היה לי מאוד עצוב. הבנתי שעולם המוזיקה הישראלי איבד מישהו שאמנם לא הרבה ידעו על קיומו, אבל מי שהכיר אותו לא יכל להתכחש שמדובר ביוצר משמעותי, אינטיליגנט ומיוחד."

4) להקת דובדבן היתה אמורה להשתתף בערב, אבל בסוף זה לא הסתדר. איך הם פגשו עם אריק?

רעיה: לאריק היה קשר מאוד מיוחד עם הבסיסט של 'דובדבן', ארנון פלטי, עוד מימי בית הספר למוסיקה "רימון", כשפלטי היה המורה שלו לזאפה. אריק העריץ אותו על זה שהוא הצליח לקחת תחום כמו זאפה ולהכניס אותו לתוכנית הלימודים.

בכל פעם שהיה מדבר על או עם פלטי, היה לו ניצוץ בעיניים. אני יודעת שגם מהצד של ארנון היתה חיבה ואהבה גדולה. אריק גם מאוד אהב את דובדבן ואני בטוחה שהיה שמח לראות אותם מוציאים את אלבומם ומופיעים ב 2009.

לכן כשסיפרתי לארנון על הערב, הוא הסכים בו ברגע. לצערי מכיוון שההרכב נוצר ועבד בשנות ה – 70 והשנים עושות את שלהן, רוב חברי ההרכב לא יכלו להופיע, ובסופו של דבר זה באמת לא יצא לפועל.

5) אריק לא זכה להכיר את להקת באבל באת' (Bubble Bath), שעושה קאברים לפרוגרסיב. הם יבצעו חומרים שהוא אהב במיוחד?

רעיה: נכון, אריק לא זכה להכיר אותם, למרות הקשר הישיר שלו ליניב שלו, הבאסיסט שאריק אהב והעריך גם כבן אדם וגם כיוצר, ויצא להם לעשות מספר ערבים יחד. בנוסף, גם לארנון פלטי יש חלק בדבר, מכיוון שההרכב נוצר במסגרת "רימון" וארנון היה המורה האחראי עליו במסגרת זו.

ההרכב יבצע חומרים של להקת ג'נטל ג'יאנט (Gentle Giant) שאריק כל כך אהב. יש יצירה אחת מהרפרטואר של ג'נטל ג'יאנט שכבר בוצעה בהופעות שלהם, אבל הם עובדים על עוד יצירה (קצת יותר מורכבת) במיוחד לערב זה.

אני לא חושבת שאריק היה מאמין שמישהו הרים את הכפפה בארץ והסכים לעשות קאברים למוזיקה הכה קשה שלהם. הוא היה גאה במיוחד!

יניב שלו, בסיסט להקת באבל באת', מספר על הקשר שלו לאריק חייט:
כמו אנשים רבים בקרב חובבי הפרוג בארץ, גם אני גיליתי את פורום רוק מתקדם בנענע בתחילת שנות האלפיים. באותו הזמן ניהל אותו אסף כרמלי, אבל כבר אז, אריק חייט מבחינתי היה דמות מרכזית ודומיננטית בקרב הקהילה הקטנה שנוצרה. אני זוכר שהיה תענוג לקרוא את דבריו ואת דיוניו עם אחרים וללמוד מתפיסת עולמו כלפי פרוג ומוסיקה בכלל.

באותה תקופה, אריק גם אירגן מופעים של הרכבי רוק מתקדם, ונכחתי בכמה מהם ופגשתי אותו שם. הדמות הוירטואלית תאמה מבחינתי את הדמות הממשית: בן אדם אינטילגנטי שהיה כיף להקשיב לדבריו ונעים לשוחח עימו. עם הזמן הכרנו קצת יותר, בעיקר סביב המוסיקה של סימפוזיון, אבל גם דרך מופעים של הלהקות בהן אני הופעתי בזמנו, 'יובל רון ואזרחי העתיד', ולהקת 'אוקטובר'. אריק ורעיה מאוד הקפידו להגיע לארועים רבים המקושרים לסצינה, לתעד אותם ואף לקדם אותם.

בנוסף, אריק הוא זה שהפנה אותי למיזם חדש, בניהול פריה דווה, שהיה בהתהוות, בשם סברס רדיו; שם הייתי אמור לנהל את תחנת הרוק המתקדם. המיזם בסוף לא צלח, אבל הזכרונות הטובים נשארו וכך גם המפגשים עם אריק.

כשארגנתי ערבי רוק מתקדם בבאר שבע, היה לי את העונג לארח את אריק ורעיה כצופים, ולאחר מכן אף להביא את להקת 'סימפוזיון' להופיע בבאר שבע, מול קהל חדש שהיה פחות מעורב במה שקורה בסצינת הרוק המתקדם בארץ. הקשר עם אריק התחזק באותם זמנים.

אריק גם היה הראשון שדיבר איתי על הלימודים ב'רימון', ואף אמר לי כמה שאני מזכיר לו את ארנון פלטי, בנגינה ובאישיות (אז עדיין לא הכרתי את ארנון). כמה שנים אחרי כן המעגל נסגר כשהייתי בעצמי סטודנט בקורס של פלטי על פרנק זאפה, וניגנתי באנסמבל שהוא הקים ברימון על טהרת הרוק המתקדם.

מהאנסמבל הזה נוצר בסופו של דבר ההרכב "באבל באת'" (שארנון פלטי אף זכה לתת לו את שמו, מין משחק מילים על סטרלס ובייבל בלק) שמנגן קאברים לרוק מתקדם. בין השאר אנחנו מבצעים יצירה של ג'נטל ג'ייאנט, שלא נוגנה עד כה בארץ, ונקדיש אותה לזכרו של אריק.

6) רעיה, נשמע חומרים חדשים של להקת סוסיתא?

רעיה: סוסיתא עובדים על אלבום שני בימים אלה ונשמע חומרים חדשים בהופעה זו. אני חושבת שהקהל שהיה רגיל לראות אותם מופיעים לפני כמה שנים במועדונים וטלויזיה מתגעגע לשמחה שההרכב הזה מביא.

7) האם מישהו הולך להקריא משהו כתוב, או שזה ערב עם מוסיקה נטו?

רעיה: הערב יועד כערב מוזיקאלי ושמח ברובו כך שלא הרגשתי שיש צורך בזה. לקראת הסוף אני אעלה לבמה להגיד כמה מילים, אבל בזה זה יסתכם. גם אין מנחה לערב. ההרכבים יעלו אחד אחרי השני עם הפסקות קצרות ביניהם שבהם תהיה לאנשים הזדמנות להתאוורר, לצאת החוצה וגם לדבר קצת ביניהם.

8) אריק התאבד ב-27/12/08 והכניס את כל קהילת הרוק המתקדם להלם. מה את יכולה לומר על הזמן שעבר מאז?

רעיה: לשמחתי, למרות השנים שעוברות, הקהילה לא שוכחת אותו. שמו עולה בהרבה שיחות, ואנשים עדיין מאוד מושפעים מכל מה שעשה ומי שהיה.

קונדובופר - סימפוזיון
האלבום 'קונדובופור'
של להקת סימפוזיון
זה אף פעם לא קל לאבד אדם יקר ואהוב, אבל יש חשיבות גדולה לכך שהדברים שהוא הותיר מאחור יישארו עם כמה שיותר אנשים. לשמחתי, אריק השאיר המון נוכחות מאחוריו, גם מוזיקלית וגם אנושית.

זה מדהים שלמרות שהיה מלחין דגול, אנשים זוכרים בעיקר את האופי המיוחד שלו. פעמים רבות אני שומעת את האימרה "בלתי אפשרי להתווכח איתו! אם אתה עוצר לרגע וחושב, אתה מבין שהטענות שלו צודקות". היה קשה לריב איתו באמת. הוא היה סלחן ידוע, ותמיד חיפש פשרות בין הצדדים, למרות שתמיד היו לו דעות מוצקות לגביי נושאים רבים.

אני לא חושבת שאנשים מודעים לכך שהוא היה לוקח מאוד קשה את חילוקי הדעות שהיו בקהילה בזמנו. הוא היה מנתח את הדיונים, חושב עליהם מכל כיוון ואז כותב הודעה באורך ספר כדי לנסות ולהסביר לכולם שהכל בסדר (או שהכל דפוק לחלוטין...).

הוא אהב אנשים, אהב לשמוע אותם ולדבר איתם. רצה להאמין בהם ולתמוך בעשיה שלהם – והכל חזר אליו בכמות אהבה כפולה.

הערב הזה מבחינתי הוא בהחלט המקום הראוי ביותר שבו אנו יכולים לעשות זאת שוב. להחזיר אהבה.


אריק חייט
אריק חייט

תגובות על האירוע לזכרו של אריק חייט


תגובות ארכיון על האירוע לזכרו של אריק חייט

אודות האתר / הספר / עמוד הבית / חדשות ואירועים / ביקורות אלבומים / להקות ואמנים

Email: uribreitman@gmail.com

Mitkadem.co.il