סיכום וביקורת המופע מאת אורי ברייטמן: הסולן ג'ון אנדרסון שמר על קולו הגבוה והמיוחד משנות השבעים, והצליח להחזיר את אלפי הישראלים שהגיעו להיכל במכונת הזמן שלו, כמעט 50 שנה אחורה. הכריזמה הבימתית של אנדרסון, רוחו האופטימית והנינוחות הקוסמית שלו התעצמו בזכות היכולת שלו לתפקד בכושר מלא גם בגיל 72. הקהל הגיב במחיאות כפים סוערות, עמידה על הרגליים וחיוכים לכל הכיוונים.
מלבד אנדרסון, שלמעשה הוביל את ההרכב והעניק לו את חותמת הכשרות של בד''ץ בית-יס, גם הגיטריסט הדרום-אפריקני טרבור רייבין הוכיח יכולות וירטואוזיות מרשימות על הגיטרות החשמליות. רייבין אמנם לא שר היטב כמו אנדרסון, ומדי פעם הסתבך עם חלק מהתפקידים המורכבים שכתב סטיב האו, אך הוכיח שהוא שותף משמעותי בלהקה. הסט-ליסט נע בין הקלאסי ובין האייטיזי, והקהל ידע להיות סבלני בקטעים הפופיים כי ידע שמיד תבוא קלאסיקה פרוגרסיבית מרגשת.
ריק ווייקמן, הקלידן בעל הגלימה המנצנצת, לא הבריק במיוחד על סוללת הסינתיסייזרים הענקית שלו. הוא היה שם בשביל להפגין נוכחות, בלי סולואים יוצאי-דופן ובלי להתבלט יתר על המידה. הבסיסט הצעיר לי פומרוי הפתיע לטובה על גיטרת הריקנבקר המתבקשת. למרות שעמד בחלק האחורי של הבמה מרבית ההופעה, פומרוי נע קדימה כדי לבצע שני סולואים מצויינים, שנתנו כבוד למפעל החיים של כריס סקווייר המנוח. המתופף לו מולינו סיפק סולו תופים קצר, אבל בשאר הזמן שימש בתפקיד 'תומך-לחימה' בלבד, כשהוא מודע למעמדו הנמוך בהרכב.
לסיכום, אפשר לומר ש-ARW הצליחה לשחזר את הקסם האמיתי של להקת יס, בעיקר בזכות קולו העמיד של ג'ון אנדרסון. סייעו לרושם הסופי גם הביצועים המוצלחים ליצירות מורכבות כמו 'אנד יו אנד איי', 'הארט אוף דה סאנרייז' וכמובן 'ראונדאבאוט'. ביצירה הארוכה 'אווייקן' הפך ההיכל לכנסיה נוצרית, והקהל הרגיש כאילו הוא משתתף בפולחן דתי לכל דבר ועניין. סטיב האו האגדי היה חסר כדי להשלים את התמונה, אבל זה עדיין היה 'הדבר האמיתי'. לא נרשמו הפתעות על הבמה, אולי מלבד 'התקווה' הספונטני בביצוע רייבין על הגיטרה החשמלית. זה היה ערב מרגש וחד-פעמי לגמרי, שהעניק צמרמורות נדירות לחובבי 'יס' בהיכל הספורט התל-אביבי.
"על אף הסוגיות המשפטיות שמנעו מחברי הלהקה להופיע תחת השם של Yes המיתולוגית, ולמרות שמספר בעיות טכניות העיבו על שלמות ההופעה, האיחוד של כמה מהרוקרים הגדולים בהיסטוריה בהיכל הספורט בת"א היה התגשמות חלום. מוזיקה שמימית המבוצעת על סף השלמות"
דף הפלייליסט המקורי של הלהקה, כפי שצולם על ידי מעריץ ישראלי
הכרטיס: ערב עם מוזיקה של יס ועוד ("הדרן גאים להציג")
כרטיס שנרכש להופעת ARW בתל אביב; צילום: אורי ברייטמן
מידע על ההופעה
להקת ARW האמריקנית, המונה 3 חברי להקת 'יס' (Yes), הגיעה לישראל בפעם הראשונה. הסולן האגדי של להקת יס, ג'ון אנדרסון, יופיע בהיכל מנורה מבטחים ביחד עם הקלידן הוירטואוזי ריק ווייקמן (Rick Wakeman) והגיטריסט של יס בשנות ה-80 וה-90, טרבור רייבין (Trevor Rabin). כן, לא מבטאים את השם כמו 'רבין' של יצחק רבין, אלא 'רייבין' - הבחור לא ישראלי, הוא דרום-אפריקני וכך מבטאים את שמו, בדקנו.
הצטרפו אל שלישיית כוכבי 'יס' המבוגרים גם הבסיסט המוכשר לי פומרוי (שהופיע לאחרונה בכל העולם עם סטיב האקט, גיטריסט ג'נסיס) והמתופף האנרגטי לו מולינו השלישי (Lou Molino III). שימו לב: זו בהחלט לא להקת יס הרשמית, שמופיעה במקביל עם הרכב שונה לגמרי: ג'ון דייביסון (שירה), סטיב האו (גיטרה), אלן ווייט (תופים), ג'ף דאונס (קלידים), בילי שרווד (בס). אז יס ה'מקורית' -- לפחות מבחינה משפטית -- לא תגיע הנה. אך מאז מותו של הבסיסט והמייסד כריס סקווייר ב-27 ביוני 2015, אפשר לומר ש-ARW היא כעת יותר 'יס אורגינל' מאשר 'יס' הרשמית של 2017.
אנדרסון הסולן, ווייקמן הקלידן ורייבין הגיטריסט ביצעו כמתוכנן את הקלאסיקות של יס משנות ה-70 הקלאסיות וה-80 הפופיות. הסט-ליסט העדכני של להקת ARW מכיל כ-16 שירים, ביניהם: סינמה, פרפצ'ואל צ'יינג', הולד און, אייב סין אול גוד פיפל, ליפט מי אפ, אנד יו אנד איי, רית'ם אוף לאב, הארט אוף דה סאנרייז, צ'יינג'ס, לונג דיסטנס ראנאראונד, דה פיש, דה מיטינג, אווייקן, אוונר אוף א לונלי הארט ולסיום - ראונדאבאוט.
הפקה ומכירת כרטיסים: 'הדרן' בשיתוף אתר איבנטים (Eventim), וגם באתר באליגם. טווח מחירים: ₪179 (יציעים) עד ₪650 (קדמת במה).
להקת ARW; מימין: ריק ווייקמן, ג'ון אנדרסון, טרבור רייבין
הלהקה בהופעה ב-10/10/16
בני כמה הם
ג'ון אנדרסון (שירה, קלידים, גיטרה, נבל) - יליד 1944, בן 72
ריק וייקמן (קלידים, סינתים) - יליד 1949, בן 67
טרבור רייבין (גיטרות, שירה) - יליד 1954, בן 62
לי פומרוי (בס) - יליד 1967, בן 49
לו מולינו III (תופים) - הגיל לא ידוע
נחתו בישראל: אנדרסון ורייבין, נמל תעופה בן גוריון, 4 מרץ 2017
ריק ווייקמן נוחת בנפרד, ביום ראשון 5/3/17
להקת ARW מתכננת להקליט שירים חדשים במהלך החודשים הקרובים, ושוקלת להוציא אלבום - לא ברור עדיין אם מדובר באלבום-אולפן או תיעוד הופעה חיה. ווייקמן אמר בראיון ל'הארץ': "אנחנו גם עובדים על שלושה קטעים חדשים: אחד של ג'ון, אחד שלי ואחד של טרבור. נוציא אותם רק כשנהיה שלמים איתם לגמרי". באותו ראיון הזכיר ווייקמן שלאורך השנים, בלהקת יס היו חברים שלושה קלידנים מאותה משפחה: ריק ווייקמן האב ושני בניו - אדם ווייקמן ואחיו אוליבר ווייקמן.
הפרויקט של ARW הוא תוצאה של דיונים שנמשכים בין אנדרסון לווייקמן מאז 2011. טרבור רייבין, הגיטריסט ומלחין הפסקולים הדרום-אפריקני, שאחראי ללהיט הגדול ביותר של יס (אונר אוף איי לונלי הארט מן האלבום 90125 שיצא ב-1983), לא ניגן עם השניים מאז שעזב את להקת יס ב-1994. אנדרסון, ווייקמן ורייבין לא עלו על במה אחת ביחד מאז סיבוב ההופעות של 'יוניון' שהסתיים ב-1992. רק לאחרונה הצטלבו לוחות הזמנים של שלושת המוסיקאים העסוקים הללו, והם יכלו לתכנן ביחד סיבוב הופעות אמריקאי באוקטובר-נובמבר 2016, לקחת חופשה ארוכה בחג המולד, ולצאת לסיבוב אירופאי במרץ 2017. ישראל היא למעשה התחנה הראשונה בסיבוב האירופאי, כך שהקהל הישראלי יוכל להנות מן העובדה שג'ון אנדרסון לא יהיה צרוד, עייף או חולה בפתיחת הסיבוב.
המפיק-בפועל של ההופעות הוא לארי מאגיד (Larry Magid), שהפיק עד היום כ-16,000 מופעים של בכירים האמנים בעולם. חברת 'הדרן יזמות' מקדמת את הופעת ARW בישראל, והיא בחרה בהיכל מנורה-מבטחים (לשעבר היכל נוקיה והיכל יד אליהו) בתל אביב כמקום המועדף להופעה מסוג זה. מעריצי 'יס' אדוקים ייאלצו להיפרד מ-650 שקלים כדי לצפות בשלושת המוסקטרים מקרוב, בעוד הצעירים והעניים ייאלצו להסתפק במבט מן היציעים של ההיכל, במחירים של כ-250 ש"ח בערך. ניתן לקבל מחיר מוזל דרך אפליקציית איבנטים.