רוק מתקדם - מדריך עברי - חזרה לעמוד ראשי
המדריך העברי לרוק מתקדם - חדשות, ביקורות, להקות, מאמרים, ראיונות, ביוגרפיות, קישורים - כל מה ש'פרוגרסיב'

קאמל - מונמאדנס

Camel

Moonmadness

1976 Gama Records / 1983 Decca

UK

(39:15)

CamelProductions.com



ביקורת: אורי ברייטמן

האלבום הרביעי של להקת קאמל נחשב עד היום לאחד הטובים והאהובים בתולדותיה. עם זאת, בהשוואה לקודמו, 'סנו גוס' (Snow Goose), הוא מצביע על דריכה במקום. קאמל בחרה בדרך הקלה: שימוש בנוסחאות מוצלחות מן העבר, עיבודים מרוסנים, נגינה שמרנית, ואפילו כמה חיקויים מרומזים ללהקת פינק פלויד, שהיתה אז אחד השמות המצליחים בשוק; הנטייה לחקות את הפלויד איננה תופעה חולפת, ומורגשת אפילו באלבומים מאוחרים יותר של ההרכב הבריטי העקשן הזה.


אין ספק שמדובר באלבום מלודי, נגיש וקל להאזנה, שמתאים במיוחד למאזינים חדשים, המגששים את דרכם אל מחתרת הפרוגרסיב. הגיטריסט אנדרו לאטימר והקלידן פיטר בארנדס המנוח הקפידו לכתוב חומרים מוסיקליים נעימים ומתורבתים. כל שבעת הקטעים, בסופו של חשבון, הם קלאסיקה קאמלית עדינה. המוסיקה הוקלטה בינואר-פברואר 1976, יצאה לאור בסוף מרץ, וכבר באפריל יצאה הלהקה לסיבוב הופעות לקידומו.


בניגוד ל'סנו גוס', הפעם מצורפים כמה קטעי שירה בינוניים אך קורקטיים: לאטימר, בארדנס, פרגוסון (באס) ואפילו אנדי וורד (תופים) כולם יוצאים ממנזר השתקנים ופוצחים בזמר עליז, ככל הנראה עקב לחץ של חברת התקליטים. חליל הצד הנאמן של לאטימר שב ומככב בנקודות אסטרטגיות, כרגיל. זהו אלבום 'ספייסי' במיוחד, שמוצא את מקומו גם כמוסיקת-רקע אטמוספרית לפעילות חשובה יותר.


עטיפת האלבום בהחלט מתאימה למוסיקה: דגש על כלים אקוסטיים, אפקטים של מים ומזג אוויר, מנטליות בריטית חורפית ומנומסת. הקטעים המרשימים ביותר, בעיניי, הם הג'אמים האינסטרומנטליים. דוגמה לכך אפשר למצוא בסולו הגיטרה המלכותי של לאטימר בקטע החמישי, אנאד'ר נייט (Another Night) בתזמון 2:53 ועד 4:40. לאטימר מכפיל את עצמו, מצרף אפקטים של ריוורב (Reverb) ומתחרה איכשהו עם הרגעים הטובים ביותר של דיויד גילמור מן הפלויד.


שיא האלבום מגיע ביצירה 'לונאר סי' (Lunar Sea), הסוגרת את האלבום. היצירה הארוכה ביותר (9:11) נשמרה לסוף, כנראה כדי שמנהלי חברת התקליטים לא יטענו שהיא פוגעת ב'מסחריות' האלבום. לאטימר מתפרע בחינניות על הגיטרה, בארנדס מרביץ סולו או שניים, ההרכב מהודק ומגובש, וייתכן שהם אפילו נהנים ממה שהם עושים כאן באולפן הלונדוני שלהם. ולמרות זאת, בשנת 1976 הגיע הרוק המתקדם לפסגות גבוהות הרבה יותר. גם ההפקה המוסיקלית לא יוצאת דופן.


בשנת 2002 הוציאה חברת דיראם (Deram), כיום 'יוניברסל', מהדורה מחודשת לאלבום. קטעי הבונוס ברימסטר הזה זניחים למדי - גרסת סינגל של אנאד'ר נייט; גרסת דמו של 'ספיריט אוף דה ווטר'; ושלושה קטעים מהופעה חיה של קאמל במהלך סיבוב ההופעות הראשון של מונמאדנס, באולם האמרסמית' אודיאון ב-14 אפריל 1976. הבדלי הסאונד בין המהדורות לא קריטיים, וניתן להסתפק בגרסה המקורית.

לסיכום, "מונמאדנס" הוא אלבום סביר של להקה מפורסמת, אך לא כזה שיטלטל את עולמכם או יפתיע את הקאמליסטים המנוסים. הוא נעים ונחמד, אבל קצת קצר מדי (39 דקות) ומקובע מדי בכל מה שנוגע לנוסחאות של "שירים", פיתוח מוטיבים ועיבודים פרוגיים שמרניים. 'מונמאדנס' הגיע למקום 15 במצעד המכירות, אבל בדרך איבד יותר מדי תעוזה.

הציון: 8/10

 מה אומרים הציונים?

 הוסיפו תגובה


 עוד ביקורות על אלבומי קאמל

 

 

 איך מחשבים כאן ציונים?

קריטריונים רלוונטיים:

  • חדשנות ("אף פעם לא שמעתי משהו כזה")
  • מורכבות ("אני בחיים לא הייתי חושב על דבר כל כך מתוחכם")
  • לחנים ("הם ממש יודעים לכתוב מנגינות")
  • עיבודים ("כל הכלים משתלבים נהדר")
  • הפקה ("איזה סאונד צלול יש לאלבום הזה")
  • טקסטים ("ממש משורר, הבחור")
  • ביצוע ("איך הם מנגנים, קשה להאמין")


 



ביקורות אלבומים נוספות...


אודות האתר / עמוד ראשי / חדשות ואירועים / ביקורות אלבומים / להקות ואמנים / הספר

Email: uribreitman@gmail.com

Mitkadem.co.il