![]() |
|
ביקורות אלבומים |
King Crimson Discipline 1981 EG Records USA (38:01) King-Crimson.com ביקורת: אורי ברייטמן 13/09/04 |
![]() |
רוברט פריפ נתקל בגיטריסט אדריאן בלו (Adrian Belew) כשהשניים ישבו בקהל, בקונצרט של המלחין האמריקני-יהודי סטיב רייך (מינימליסט מודרני) בניו-יורק. רוברט סטיבן בלו נולד בשנת 1949 בעיירה קובינגטון במדינת קנטאקי. הוא שינה את שמו הפרטי לאדריאן באמצע שנות השבעים. בשנת 1977 ראה אותו פרנק זאפה בהופעה והזמין אותו לנגן לצידו. מאז הופיע בלו עם דיויד בואי, להקת טוקינג הדז (Talking Heads) ועוד. השניים נפגשו בסיבוב ההופעות של בואי.
רוברט פריפ הציע לבלו לקחת את להקתו Gaga ולהופיע במקביל אליו, כשהופיע עם ליג אוף ג'נטלמן (Leauge of Gentlmen), שהרכיב בסוף שנות השבעים, עם שם זהה להרכב מסוף שנות השישים. רק אחרי ארבעה שבועות של חזרות, החל בלו להסתדר עם השלושה האחרים. הוא למד לנגן במקצבים בלתי-שגרתיים (דהיינו, לא רק 4/4) ומצא את הסאונד הייחודי והמתאים לו.
ההרכב החדש נקרא אז דיסיפלין ('משמעת') ולא קינג קרימזון, מכיוון שפריפ האמין שהשם המוכר יגרור האשמות מיותרות מצד גורמי תקשורת ואמנים אחרים. הארבעה החלו לעשות חזרות בסוף 1980 אבל החליטו באמצע 1981, במהלך סיבוב הופעות בצרפת, שהשם 'קינג קרימזון' ראוי יותר. בלו, אמריקני ליברלי, לא התלהב מהקונוטציות מאחורי המושג 'משמעת', ותמך בו גם לוין. כדי לא לוותר לגמרי על השם הקודם, קראו לאלבום הראשון שיצא אז בשם דיסיפלין. על האלבום נכתב בקצרה המשפט מלא-ההשראה:
"משמעת היא אף פעם לא מטרה, אלא רק אמצעי להשגת מטרה". ללא ספק משפט מרשים.
הארבעה עשו חזרות והכינו את החומר תוך פחות מחודש, יצאו לסיבוב הופעות באירופה, ואז חזרו והקליטו את האלבום בשבועיים. לאחר מכן יצאו לסיבוב הופעות אמריקני ויפני. ברופורד אמר בנובמבר ש"אנשים אומרים לנו שהקהל האמריקני טיפש. אני לא מסכים. הקהל מבין שאנחנו מתאמצים, מנסים להיות פרוגרסיביים, מונח שהפך למושמץ. הנסיון לעדכן את הרוקנרול הוא משא שקרימזון תמיד נטלה על עצמה. זו אחת ממטרות הלהקה: להעניק הצצה אל העתיד".
המוסיקה החדשה שיצר ההרכב החדש היתה לא רק 'ממושמעת' אלא בעיקר מסחררת, פוליריתמית, שכלתנית ומורכבת. ביל ברופורד אמר אז ש"קינג קרימזון היתה אולי ההרכב היחיד בעיר שבו מתופף רוק יכול להשתמש במקצב של 17/16 ועדיין להתאכסן במלון סביר". וברצינות: "ההבדל הגדול בהרכב הזה היה המודעות שאפשר ליצור מוסיקה בדרך אחרת. כאן לא עשינו מוסיקה כמו במערב - אין סולואים, אין סולואיסטים. לקחנו השראה מהתרבות הבאלית [של מדינת באלי] שבה אין אפילו מילה ל'מוסיקאי', מכיוון שכולם שם עושים מוסיקה. הם לא עוסקים בלהיות כוכבים או מקצוענים, הם פשוט משתפים פעולה כדי ליצור מוסיקה. החלטנו לוותר על שואו-אוף ועל אינדיווידואליזם".
בסופו של חשבון זהו אלבום חשוב מאוד מבחינה היסטורית, מעמיק וגם שנון, בוגר באופן מפתיע אך מהפכני. למעשה, "דיסיפלין" טבע את הצליל של קינג קרימזון לשלושת העשורים הקרובים. זה רוק "הייטק", פופי לכאורה אבל גם פחות נאיבי מזה של שנות השבעים. הוא אמנם זנח חלקית את המורשת הקלאסית של אירופה, והתחבר למגמות מקבילות בקרב להקות רוק אלטרנטיבי בשנות השמונים; אך הוא שומר על עקביות מוסיקלית ויצירתיות מחשבתית. חבל רק ששני האלבומים הבאים של קרימזון בשנות השמונים ("ביט" ו"שלושה מזוג מושלם") היו רק העתקים חיוורים של "דיסיפלין" הרענן. אבל אנחנו מקדימים את המאוחר. מה שמגיע - מגיע גם לסופר-גרופ בשנות ה-80 השנויות במחלוקת.
הציון: 9/10
אבסנט לאברז - Absent Lovers: Live in Montreal 1984
עיניים פקוחות לרווחה - Eyes Wide Open DVD
בעקבות פוסיידון - In The Wake of Poseidon
לארקס טאנגז אין אספיק - Larks' Tongues in Aspic
ניל וג'ק ואני - Neal and Jack and Me DVD
סטארלס ובייבל בלאק - Starless and Bible Black
קונסטרקשן אוף לייט - The Construkction of Light
פאואר טו ביליב - The Power to Believe
איך מחשבים כאן ציונים?
קריטריונים רלוונטיים:
חדשנות ("אף פעם לא שמעתי כזה דבר")
מורכבות ("אני בחיים לא הייתי חושב על דבר כזה מתוחכם")
לחנים ("הם ממש יודעים לכתוב מנגינות")
עיבודים ("כל הכלים משתלבים מצויין")
הפקה (איזה סאונד בן-יונה יש לאלבום הזה")
טקסטים ("ממש משורר, הבחור הזה")
ביצוע ("איך שהם יודעים לנגן, זה לא יאומן")