רוק מתקדם - מדריך עברי - חזרה לעמוד ראשי
המדריך העברי לרוק מתקדם - חדשות, ביקורות, להקות, מאמרים, ראיונות, ביוגרפיות - כל מה ש'פרוגרסיב'
רוק מתקדם > אמנים ולהקות חשובים > פרנק זאפה

פרנק זאפה (1940-1993)

Frank Zappa

פרנק זאפה
פרנק זאפה
זאפה הוא אחד מן הדמויות היחידות בעולם הרוק הראויה באמת לתואר 'גאון'. הוא נחשב עד היום לאחד המלחינים המבריקים, הפוריים והמקוריים ביותר בהיסטוריה של הרוק בכלל, וברוק המתקדם בפרט.


פרנק זאפה שבר את כל הגבולות בין 'מוסיקה קלה' ובין 'מוסיקה רצינית'. הוא השתמש בז'אנרים פופולריים כגון רוק, בלוז או ג'אז כדי להלחין ולעבד מוסיקה רצינית, מתוחכמת וחכמה. אפילו הטקסטים של זאפה הצליחו להרוג אינספור פרות קדושות בשנות ה-60, ה-70, ה-80 וגם ה-90.


זאפה החל ליצור בתחילת שנות ה-60, ולא חדל לעבוד עד יום מותו. הוא היווה מקור השראה ייחודי עבור מוסיקאים בכל העולם, החל מן המחצית השנייה של שנות ה-60. מיטב מוסיקאי הרוק למדו מזאפה כיצד לשלב בין ז'אנרים, להתעלם ממוסכמות מוסיקליות מיותרות, ולפרוץ גבולות מוסיקליים בכל אלבום.


זאפה כאמן רוק מתקדם

זאפה לא היה רק סטיריקן שנון וגיטריסט מעולה: הוא משתייך בבירור לזרם הרוק הפרוגרסיבי, ששאף לשלב בין מוסיקה קלאסית ובין רוק - ואף יותר מכך: להעלות את הרוק לדרגה של מוסיקה אמנותית 'רצינית'. הוא תבע מן המוסיקאים שאיתם עבד להיות וירטואוזיים ומדויקים, לעשות חזרות ללא הפסקה, להשתפר וללמוד. הוא שיכלל את טכניקות האילתור, ההפקה והעיבוד של התקופה, נעזר בטכניקות מוסיקליות של עולם המוסיקה הקלאסית והמודרנית. הוא שילב תזמורות, עירבב בין ישן וחדש, בין אירופאי ואמריקני, ולא הפסיק לחדש.


בין הדמויות אותן העריץ זאפה ניתן למצוא את המלחינים הניאו-קלאסיים והמודרניים איגור סטרווינסקי, אנטון ווברן או אדגר וארז (Varese). הוא היה מראשוני המוסיקאים בעולם שהעזו לשלב בין מוסיקה קלאסית ובין רוק, באלבום המהפכני 'אבסולוטלי פרי' משנת 1967. כבר בשנת 1970 שיתף פעולה עם המנצח זובין מהטה, בקונצרט שכלל את התזמורת הפילהרמונית של לוס אנג'לס.


הניגוד בין ההומור הסאטירי של זאפה ובין הרצינות המוסיקלית התהומית שלו הופך אותו לדמות מורכבת וקשה לעיכול. בניגוד מוחלט לתובענות המוסיקלית של זאפה מעצמו ומנגניו, הוא הפגין סוג של אנרכיזם פוליטי בפומבי. בין הדמויות איתן שיתף פעולה יש לציין את נשיא צ'כוסלובקיה, וצלב האבל; המלחין והמנצח הצרפתי פייר בולז; ההרכב הקלאסי 'אנסמבל מודרן' שניגן את יצירותיו - ועשרות רבות של מוסיקאים חשובים כגון טרי בוזיו, סטיב ואי, ג'ף ברלין, אדריאן בלו, ויני קוליאוטה, ג'ורג' דיוק, מייק קנילי, ז'אן-לוק פונטי, צ'סטר תופמסון, רות אנדרוורד, צ'ד ואקרמן, ריי קולינס ועוד.


זאפה היה מלחין פורה מאוד. הוא עבד ויצר בקדחתנות ובמהירות, כמו גדולי המלחינים של התקופה הבארוקית, הקלאסית, הרומנטית והמודרניסטית. הוא כתב ללא הרף, עיבד וליטש את יצירותיו הכתובות. הוא ניהל אורח חיים אינטנסיבי שהשאיר מעט מאוד זמן לשינה, התעמלות או אכילה בריאה. הוא נפטר ב-1993 ממחלת סרטן הערמונית. הנה גלריית תמונות קטנה של זאפה.


זאפה בישראל

Dweezil Zappa on stage in Brisbane, Australia. 2007
דוויזל זאפה - הופעה באוסטרליה 2007
Dweezil Zappa on stage in Brisbane, Australia. 2007
© 2007 Michael Mesker/Zappa Family Trust
פרנק זאפה עצמו מעולם לא ביקר בישראל.
ב-14 יולי 2010 הגיע לישראל לראשונה ההרכב 'זאפה מנגן זאפה' (Zappa Plays Zappa), בהנהגתו של הגיטריסט דוויזל זאפה, בנו הבכור, יליד 1969.

ההרכב של דוויזל ניגן מגוון יצירות של פרנק זאפה, בהופעה אחת ויחידה שהתקיימה באולם האנגר 11, נמל תל אביב. מחירי כרטיסים: 200-400 שקלים. המופע הישראלי הוא הפקה משותפת של האוזן השלישית וטריפל פאנקשן (Triple Function). יום קודם לכן, הגיע דוויזל זאפה למפגש מעריצים אינטימי ב'אוזןבר' של האוזן השלישית בתל אביב. הוא ענה לשאלות הקהל וסיפר על סיבוב ההופעות הארוך.

מי שנכח בהופעה בהאנגר 11, מומלץ שיצפה בגלריית התמונות שצילם רונן זל. אחר כך, כדאי שירכוש בהקדם את הדיוידי (dvd) של 'זאפה מנגן זאפה', שיצא לאור ב-2008 ומכיל שני דיסקים, ובהם כ-28 קטעים שונים. הדיוידי ארוך מאוד, ומכיל בסך הכל כ-270 דקות של הופעה חיה. קיימת גם גרסת דלאקס (deluxe) המכילה 5 דיסקים בסך הכל: 2 דיוידי ועוד 3 דיסקים של ההופעה בגרסת אודיו (צליל בלבד).

אמנם צוות המוסיקאים שהשתתף בדיוידי מ-2008 כולל לפחות שלושה מוסיקאים שלא הופיעו בישראל (סטיב ואי, טרי בוזיו ונפוליאון מרפי ברוק), אך הוא בהחלט ממחיש את היכולות של דוויזל וצוותו. לביקורת עברית מפורטת על הדיוידי של זאפה מנגן זאפה.


ההרכב הנוכחי של 'זאפה מנגן זאפה', שהופיע בישראל:
  • דוויזל זאפה (בנו של פרנק) - גיטרות

  • שילה גונזלז - סקסופון, חליל, קלידים ושירה

  • פיט גריפין - בס

  • בילי הולטינג - כלי הקשה

  • ג'יימי קיים - גיטרה

  • ג'ו טראוורס - תופים

  • בן תומאס - שירה

מלבד הדיוידי המתבקש של 'זאפה מנגן זאפה', ניתן גם לצפות בהופעה מעולה של פרנק זאפה משנת 1979, בדיוידי שיצא לאור רק ב-2003 תחת השם "בייבי סנייקס" (Baby Snakes) בניו-יורק.


האלבומים הטובים ביותר

הקטלוג הענק של זאפה מונה עשרות אלבומים חשובים, אבל האהובים ביותר הם:



אלבומים מומלצים נוספים

  • אנקל מיט (Uncle Meat) משנת 1969

  • ווקה ג'ווקה (Waka / Jawaka) משנת 1972

  • רוקסי אנד אלסוור (Roxy & Elsewhere) משנת 1974

  • זוט אלורס (Zoot Allures) משנת 1976

  • ג'וז גאראז' (Joe's Garage) משנת 1979

  • יו קנט דו דת און סטייג' אנימור, ווליום שתיים (You can't do that on stage anymore Vol-2) משנת 1988

  • דה בסט בנד יו נבר הרד אין יור לייף (The Best Band You Ever Heard in Your Life) משנת 1991

  • דה ילו שארק (The Yellow Shark) משנת 1993


תגובות על פרנק זאפה




אודות האתר / הספר / עמוד ראשי / חדשות ואירועים / ביקורות אלבומים / להקות ואמנים

Email: uribreitman@gmail.com

Mitkadem.co.il