רוק מתקדם - מדריך עברי
המדריך העברי לרוק מתקדם - חדשות, ביקורות, להקות, מאמרים, ראיונות, ביוגרפיות, קישורים - כל מה ש'פרוגרסיב'

ספרים מומלצים - רוק מתקדם


עודכן לאחרונה ע"י אורי ברייטמן: אוגוסט 2020


רק בשנות התשעים החלה ספרות המוסיקה הבריטית והאמריקנית להתייחס ברצינות לרוק המתקדם. עד אז לא נכתבו ספרים שעסקו בו כז'אנר נפרד. למזלו, תועד הרוק המתקדם בזמן-אמת ובהרחבה על ידי מגזיני המוסיקה המובילים באנגליה ובארה"ב (בעיקר בחוף המערבי והמזרחי). גורמי תקשורת חשובים כמו ה'מלודי מייקר', 'ניו מוזיקל אקספרס', 'רולינג סטון', 'סאונדס' וכד' הקדישו מאות ביקורות, מאמרים וראיונות ליוצרי הסגנון בשנות השבעים. רק עשרים שנה אחר כך החלו הוצאות הספרים לשים לב לפלח השוק המתעניין בתחום זה, ולהשקיע בפרסום תכנים שכאלו. חלק מהעיתונאים שסיקרו את הסצינה וצפו בהופעות, קיבלו כסף כדי לשבת ולסכם את מה ששמעו וראו. את רוב הספרים הבאים ניתן למצוא אך ורק בחנויות-רשת, וזו דוגמה מצוינת נוספת לכוחו של האינטרנט בהעשרת חייהם של חובבי "פרוגרסיב" בכל העולם.

 

Rocking The Classics

Rocking the Classics : English Progressive Rock and the Counterculture

by Edward L. Macan


הספר המושלם להתחיל את הדרך, למי שאינו חושש לקרוא באנגלית. אדוארד מקאן, מוסיקולוג ואקדמאי, בוחן את הרוק המתקדם על ידי פירוק למרכיביו השונים: מוסיקה, טקסטים, מופעים, חברה והיסטוריה. הכתיבה מצוינת, ברמה גבוהה, הגיבוי הביבליוגרפי מרשים, הסקירה ההיסטורית חשובה ומדויקת. מקאן לעתים אף משלב מונחים מוסיקליים שאינם נהירים בהכרח לקהל הרחב, אך אפשר לגשת למילון או לקסיקון לועזי ולקבל תשובה מהירה. אם יש דבר אחד שאפשר להגיד לרעתו של הספר, זוהי ההתמקדות של מקאן בשנות ה-70 באנגליה בלבד. בכך הוא משמיט, ואפילו במודע, כמעט את כל מה שקרה מאז בשאר העולם. ולמרות הסתייגות זו, זהו אולי הספר הטוב ביותר שנכתב עד כה בתחום. מחיר באינטרנט של הגרסה המודפסת עומד על כ-30 דולר; קיימת גרסה דיגיטלית (אמזון קינדל) זולה יותר. יצא לאור בהוצאת אוקספורד, 1997. אבחנות מבריקות, שווה כל סנט.





The Show That Never Ends: The Rise and Fall of Prog Rock - by David Weigel

The Show That Never Ends : The Rise and Fall of Prog Rock 

by David Weigel


דיויד וייגל, עיתונאי אמריקאי מנוסה, כתב כאן ספר חביב ביותר, נעים לקריאה ולא יומרני מדי על הרוק המתקדם. שמו של הספר מבוסס על שורה מיצירה של אמרסון לייק אנד פאלמר (קארן איבל 9), והוא מתאר את "עלייתו ונפילתו של הפרוגרוק". ווייגל, מקצוען אמיתי, מביא סיפורים של מוסיקאים מהתקופה, בצורה רחבה ולא בהכרח כרונולוגית, מדויקת או ממצה. זה אינו ספר-יסוד, בטח לא הראשון שצריך לקרוא, אבל הוא קצר מספיק בשביל לצלוח אותו עד סופו. יצא לאור ביוני 2017, משב רוח מרענן בספרות הכבדה-יחסית על הפרוג-רוק. 359 עמודים. זמין גם בגרסת קינדל זולה למדי.





רוק מתקדם - אורי ברייטמן

רוק מתקדם - משנות השישים ועד היום

מאת אורי ברייטמן


הספר הראשון בעברית בנושא. נכתב על ידי עורך אתר זה. מיועד להיות קל לקריאה, ואינו מיועד למוסיקאים בלבד. מכיל 136 עמ' ובהם תיאור כרונולוגי של התפתחות הז'אנר עד לימינו. עיתונאי 'מעריב' אחי רז, כתב עליו כך: "סקירה ממצה, בהירה ומדוייקת של הענף המוזיקלי המושמץ...אורי ברייטמן מצליח לספר באופן רהוט וזורם את סיפורו של הסגנון...קשה להפריז בחשיבות המפעל הזה". פורסם בינואר 2005 במסגרת סדרת ספרי העיון 'מפה אמנות'. למרות שמחירו הקטלוגי 64 ש"ח, הוא נמכר באינטרנט במחירים נמוכים בהרבה, החל מ-20 ועד 50 ש"ח.





The Progressive Rock Handbook

The Progressive Rock Handbook

by Jerry Lucky 

(2008)

 

פרוגרסיב רוק הנדבוק - הגרסה המעודכנת ל'תיקי הרוק המתקדם' שפירסם המוסיקולוג ושדרן הרדיו ג'רי לאקי. הספר מכיל מדריך להקות ואמנים מורחב, הכולל למעלה מ-3,200 שמות שונים, כולל דיסקוגרפיות וז'אנרים. מדריך הלהקות למעשה הוכפל מאז הספר הקודם. כמו כן, הספר מגדיר את גבולות הרוק המתקדם, מפרט את תתי-הסגנונות השונים, פסטיבלי פרוגרסיב ברחבי העולם, אתרים, ספרים וחנויות מקוונות. יצא לאור ביולי 2008. מכיל 456 עמודים, עולה 20-30 דולר (תלוי באיזו חנות). שימושי ונחמד, אך לא מעמיק מדי.




Progressive Rock Files

The Progressive Rock Files

by Jerry Lucky 

(updated edition)

 

תיקי הרוק המתקדם, מאת המוסיקולוג ושדרן הרדיו האמריקני ג'ארי לאקי, חוקר את הרוק המתקדם מראשיתו ועד ימינו, אך לא בעומק רב.
הספר מחולק לשניים: חציו מוקדש לסקירה כרונולוגית מהירה מסוף שנות השישים ועד המאה העשרים ואחת, תוך איזכור אלבומים חשובים. חציו השני הוא מדריך מסווג של 1400 להקות ואמנים שונים, שהוא יעיל מאוד לדפדוף מהיר.
יתרונו הגדול של הספר הוא רמת העדכון הגבוהה-יחסית, שאמנם לא מתחרה באינטרנט אך מהווה השלמה יעילה ומסודרת למי שלא רוצה לשבת כל היום עם העכבר ביד.
חסרונו הגדול הוא הגישה המעט-שטחית, ולא מעט שגיאות עובדתיות נסלחות. מחירו כ-15 דולר בכריכה רכה.
מדובר בגרסה מוקדמת של הספר מאת לאקי, ועדיף להשיג את ה'האנדבוק' המעודכן (2008) עליו פירטנו לעיל.
לאקי כתב ספר בעל שם דומה (20th Century Rock & Roll: Progressive Rock) עם ציור של כוכבי-לכת על העטיפה - והוא אינו מומלץ, בניגוד לספר זה.





Mean Deviation: Four Decades of Progressive Heavy Metal

Mean Deviation: Four Decades of Progressive Heavy Metal

by Jeff Wagner

 

"ארבעה דורות של פרוגרסיב הבי מטאל" - ספרו של ג'ף ווגנר, עיתונאי ותיק בתחום ה'מטאל'. הספר הראשון מסוגו, באורך 384 עמודים, משרטט את ההיסטוריה הבלתי-ידועה של הרוק המתקדם המטאלי (Progressive Metal). ווגנר הולך אחורה בזמן אל שלהי שנות השבעים, ומצביע על המגמה ה'כבדה' של הפרוגרסיב. הוא מתחיל בהצגת האבות המייסדים של הז'אנר המכונה כיום 'פרוג-מטאל'. אחר כך הוא פונה להרכבים חשובים שלקחו את הפרוגרסיב למחוזות הכבדים ביותר שיש בשנות ה-90 והאלפיים, ובודק את השפעתם הכוללת. יצא לאור בדצמבר 2010 וכולל הקדמה מאת סטיבן וילסון. הספר קיבל ביקורות טובות, והסופר (ווגנר) זוכה להערכה רבה בתחומו. הקריאה מהנה מאוד בחלק הראשון, ובחלק השני הופכת ל'מדריך-להקות' טיפוסי. מחיר: 18 דולר בכריכה רכה, 12 דולר לגרסה דיגיטלית (אמזון קינדל).






The Music's All That Matters

The Music's All That Matters : A History of Progressive Rock

by Paul Stump

 

מבט עיתונאי, היסטורי ומוסיקלי מפוכח ואף ציני על התפתחות הרוק המתקדם. פול סטאמפ, בחור מלומד ושנון, לא מרחם על האמנים והתעשייה כשהוא מראיין אותם ומשלב תובנות אישיות משלו. זה לא ספר מבוא, וגם לא כרונולוגיה מסודרת. סטאמפ מסרב לקחת חלק בכל נסיון נאיבי לקידום הרוק המתקדם כסגנון נעלה על פני סגנונות אחרים. עם זאת, חלק מהמסקנות שלו נוקבות ומאירות עיניים, בעיקר למי שאינו בקי בהלכות תעשיית המוסיקה של אנגליה וארה"ב. דורש אנגלית ברמה טובה, ואף היכרות מוקדמת עם החומרים המוסיקליים והביוגרפיים. יצא לאור ב-1997 באנגליה; 400 עמודים; מחירו כיום למעלה מ-20 דולר.



 

Listening to the Future : The Time of Progressive Rock, 1968-1978

by Bill Martin

 

ביל מרטין בוחן את עשר השנים בהן עלה וירד הרוק המתקדם, סוקר את הלהקות החשובות שזכו לחשיפה תקשורתית גבוהה, ואת אלו שנעלמו מעינינו. הוא מנסה להגדיר את הרוק המתקדם כסגנון ייחודי, ובכך הוא מתאים למי שמחפש מבוא יסודי. מרטין כותב גם על השפעתו של הסגנון על סגנונות מאוחרים יותר, ועל הלהקות הניאו-פרוגיות כיום. מתאים לאלו שאינם חוששים לקבל דעה נחרצת בנושא. יצא לאור ב-1997, מחירו כיום כ-27 דולר, כריכה רכה, אין גרסה דיגיטלית.

 

 

Billboard Guide To Progressive Music

The Billboard Guide to Progressive Music

by Bradley Smith

 

מדריך הבילבורד למוסיקה מתקדמת, מאת העיתונאי האמריקני ברדלי סמית', מרחיב את היריעה וכותב על מוסיקה מתקדמת, להבדיל מרוק מתקדם בלבד. כך הוא כולל להקות ואמנים שאינם קשורים בהכרח לרוקנרול: פיוז'ן, ניו-אייג', אמביינט ואוונגארד. למרות הרחבה זו, שעלולה להיראות בעייתית במבט ראשון, לספר שני יתרונות חשובים: א) הוא מכסה לא רק את הרוק האמריקני והבריטי, אלא חודר למדינות נוספות. ב) הפרמטר החשוב ביותר עבור הסופר איננו התאמה מושלמת לחוקי הרוק המתקדם כסגנון מוסיקלי, אלא בדיקה מהותית של התוכן על פי איכות, חדשנות ופריצת-דרך (ערכים קשים לניתוח). בכך הוא אולי ירגיז כמה פוריטנים פרוגרסיביים, אבל מציג גישה רעננה ובלתי-מתפשרת. בסופו של חשבון זהו מדריך צרכני, כתוב ברמה גבוהה, המשמש מסננת יעילה לרכישת אלבומים חיוניים. יצא לאור ב-1998; 288 עמודים; מחירו כ-20 דולר.  





Scented Gardens of the Mind:
A Comprehensive Guide to the Golden Era of Progressive Rock: 1968-1980

by Dag Erik Asbjornsen


'סנטד גרדנס אוף דה מיינד' היא אנציקלופדיה המוקדשת לסצינת הרוק המתקדם האירופאית בין השנים 1968-1980 למעט בריטניה וגרמניה. גם ישראל ותורכיה נכללות. מדובר בפרויקט מקיף מאוד שנכתב על ידי אספן בשם דאג אריק אסביורנסן, למען אספנים וחוקרים. מכיל ביוגרפיה, הרכבים, דיסקוגרפיות והקשרים ללהקות אחרות, ניתוחים על אלבומים ויצירות, הומור ייחודי וצילומי עטיפות. זו אינה כתיבה אקדמית אלא צרכנית-אספנית. מחירו היקר של הספר (25 פאונד) מוצדק לאור התמורה (550 עמודי כרומו מהודרים), אך למתחילים תהיה הרכישה בעייתית. לאספנים מתקדמים בלבד.




Beyond and Before - Progressive Rock since the 1960s

Beyond and Before :Progressive Rock since the 1960s

by Paul Hegarty & Martin Halliwell


המחברים של 'ביונד אנד ביפור', מרטין האליוול ופול הגארטי, מביטים על רוק מתקדם בתור תמצית כור ההיתוך של הרוק. השילוב הייחודי בין פולק, בלוז, ג'אז, פסיכדליה ומוסיקה קלאסית למעשה הגדיר את שנות ה-70.
הספר מקדיש פרקים נפרדים לביקורת חברתית ב'פרוג', תגובות לפאנק-רוק, הולדת ה'ניאו-פרוג', הקול הנשי בפרוגרסיב, מוסיקה פוסט-פרוגרסיבית כיום, ופרק מיוחד לתופעת ה'פרוג-מטאל'. הכתיבה היא קשה למדי, בריטית מאוד, אקדמית, ולא מיועדת למתחילים.
יצא לאור באנגליה ביוני 2011; 328 עמודים; מחיר: 25 דולר לכריכה רכה; 12 דולר לגרסה דיגיטלית (אמזון קינדל).







Strawberry Bricks Guide to Progressive Rock

Strawberry Bricks Guide to Progressive Rock

by Charles Snider


הייחוד של מדריך 'סטרוברי בריקס' מאת האספן צ'רלס סניידר הוא סידור כרונולוגי (על ציר הזמן) של אלבומי רוק מתקדם קלאסיים ולהקות נבחרות. המדריך המעודכן עוקב אחרי התפתחות הז'אנר שנה אחר שנה, לפי תאריך, כולל להקות צרפתיות, גרמניות ואיטלקיות. יצא לאור במהדורה ראשונה באפריל 2008. מהדורה שנייה ומורחבת יצאה ב-2017. מהדורה שלישית - מארס 2020. מכיל 572 או 364 עמודים, תלוי במהדורה; מחיר: כ-23 דולר; כריכה רכה. מעולה לאספנים מתחילים, קצת פחות מועיל למי שכבר בנה אוסף והאזין למאות תקליטים. אך הניתוח לא מעמיק במיוחד, והספר לא מגולל סיפור מעניין או מספק זווית יוצאת דופן.







Progressive Rock Reconsidered

Progressive Rock Reconsidered

By Kevin Holm-Hudson (Editor)

אוסף מאמרים בגוון אקדמי ("פלצני") מעמיק, הסוקרים זוויות חדשניות של הרוק המתקדם לאורך השנים. בין הנושאים: הרוק המתקדם והפיכת הערכים המוסיקליים, ניתוח הקטע "היזהר עם הגרזן, יוג'ין" של פינק פלויד, הליריקס של רוג'ר ווטרס, שינויי צורה תמטיים ביצירה טרילוג'י של אמרסון לייק ופאלמר, ניתוח היצירה לארקס טאנגס אין אספיק של קינג קרימזון, ניתוח פילוסופי וצורני של המוסיקה של להקת יס (Yes), ניתוח היצירה קלוס טו דה אדג' לאור תשוקות גבריות מתנגשות, ניתוח המוסיקה של להקת ראש (Rush) לאור מושג האינדיבידואליזם, היסטוריוגרפיה פוסט-פרוגרסיבית על פי "דינוזאור" של קינג קרימזון, כיצד הפך האלטרנטיבי לפרוגרסיבי באור המקרה המוזר של ז'אנר מאת'-רוק (Math-Rock). יצא באוקטובר 2001. כולל 304 עמודים של טקסט. מחירו 25 דולר. לא מתאים לכל אחד, וחלק מן המאמרים אינו מדהים, אבל זוהי תרומה חשובה לשיח הפרוגרסיבי הספרותי ההולך וגדל.

 

 

 

The Mellotron Book

The Mellotron Book

By Frank Samagaio

הספר הראשון שנכתב על המלוטרון אי פעם. מנתח את ההיסטוריה של כלי הנגינה המהולל, עקרונות הפעלתו, הדגמים השונים, תמונות וחוויות. כולל הקדמות מאת ריק ווייקמן (הקלידן של 'יס', בין השאר) ומייק פינדר (הקלידן של פרוקול הארום, בין השאר), תמונות, מודעות ודפי קטלוגים, איזכורי אלבומים ועוד. יצא לאור בפברואר 2002. קצר יחסית ועולה 25 דולר. מתאים לקלידנים חובבי נוסטלגיה.





רוק, מוסיקה ותרבות

מאת: מוטי רגב

למרות שספרו של פרופ' מוטי רגב איננו ממוקד ברוק המתקדם אלא ברוק כולו, הוא מהווה מסמך עברי נדיר-יחסית עבור מי שמעונין להתעמק בהיסטוריה של הרוק, כולל ההקשרים התרבותיים הרחבים שלו. כמות האיזכורים של להקות רוק מתקדם מפתיעה באופן יחסי, ומשתלבת יפה בניתוח נסיונותיו של הרוק לקבל מקום של כבוד באמנות של תרבות המערב. ספר טוב, תמציתי, קצר, זול, ממוקד וחשוב לקוראים בעברית. יצא בסדרת "מה? דע!" של הוצאת דביר (1995). ככל הנראה אזל מהדפוס - כדאי להשיג עותק משומש.




 

 

ארי קטורזה - רוק במאה ה-20 - המחר לעולם אינו יודע - ספר רציני

המחר לעולם אינו יודע - רוק במאה ה-20

מאת: ארי קטורזה


אחד הספרים היחידים בשפה העברית שמנסים לשרטט את ההיסטוריה העשירה של הרוק. ד"ר ארי קטורזה בחר להתמקד בשנים 1955-1980, וחילק את ספרו ל-20 פרקים העוסקים בנושאים הבאים: שורשים, תרבות ההמונים, תרבות הנוער, רוק דרומי צעיר, מפיקים ויהודים ברוק, ביץ' בויז וקליפורניה, הפלישה הבריטית, הביטלס, רולינג סטונס, הסצינה הלונדונית בשנות ה-60, בוב דילן והפולק-רוק, מחתרת סן-פרנסיסקו והפסיכדליה, הנדריקס וקלפטון, מוטאון ו'סול', המשבר הכלכלי בבריטניה, גלאם רוק, רוק מתקדם, רקו כבד, אמריקה בשנות ה-70, פ'אנק ודיסקו, זמרים יוצרים וקאנטרי-רוק, פאנק רוק ורגאיי. הספר של קטורזה יצא בהוצאת רימון, וקיבל את אישור משרד החינוך ב-2011 בשל רמתו האקדמית הגבוהה. לא קריאה קלה אבל בהחלט ספר יסודי ורציני, למרות שהוא נעצר בשנות ה-80 ולא ממשיך הלאה. אורך: 445 עמודים. מחיר: 120 שקלים. הוצאת 'רימון'.





 

 

אנגליה חולמת - הביטלס, אנגליה ושנות השישים - מאת עודד היילברונר

אנגליה חולמת - הביטלס, אנגליה ושנות השישים

מאת: עודד היילברונר


רקע מצוין לאנגליה של שנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20. היילברונר מספק תשתית עובדתית מקיפה להבנת עלייתו של הרוק הבריטי, תוך שהוא מעשיר את ידיעות הקורא על פרטי-פרטיה של תקופה היסטורית חשובה בתולדות המוסיקה המערבית. כמעט בלתי אפשרי להבין את היוולדו של הרוק המתקדם בלי להכיר לעומק את הדור הצעיר שנולד אחרי מלחמת העולם השנייה, תרבות הצעירים החדשה, הכלכלה והטכנולוגיה של האי הבריטי באותם שני עשורים קריטיים. אורך: 311 עמודים. מחיר: כ-80 שקלים. הוצאת כרמל ירושלים, 2008.





 

מועדון האידיוטים

מועדון האידיוטים

מאת ג'ונתן קו

מבט מלא-הומור, אך רגיש וסלחני, על אנגליה בשנות השבעים. מלבד שרטוט הרקע החברתי והכלכלי של התקופה, ניתן דגש חזק במיוחד על רוק מתקדם, סצינת קנטרברי, עליית הפאנק ונפילתו של הפרוג הבריטי אל השיכחה. בעקבות הצלחת 'מועדון האדיוטים', הופקה גם סדרת טלוויזיה בריטית באותו השם. תורגם לעברית ב-2003 בסדרת 'פרוזה' של הוצאת ידיעות אחרונות (ספרי חמד).
ביקורת ספר מלאה בעברית: מועדון האידיוטים




קישורים נוספים

 קית' אמרסון - אוטוביוגרפיה - ביקורת עברית


 פרוג-ביבליוגרפיה - מאגר מקיף לקשר בין רוק מתקדם ובין ספרות

 

 רוק מתקדם - ספר עברי מאת אורי ברייטמן

 

 טיפים לצרכנות מתקדמת

 

 מאגר קישורים פרוגרסיבי

 

 אודות אתר הרוק המתקדם

 


חזרה לעמוד ראשי



Mitkadem.co.il

email: uribreitman@gmail.com